ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingen överklagan mot Saabs och Boeing jättekontrakt

Konkurrenterna till Boeing och Saab i USA:s upphandling av nya skolflygplan  kommer inte att överklaga, enligt tidningen Defense News. Saab tar dock det säkra för det osäkra och inväntar officiellt besked, säger bolaget till Di.

Konkurrenterna, såväl Lockheed-lägret som konsortiet med Leonardo i spetsen, sade i uttalanden på torsdagen att de inte tänker protestera mot att Boeing och Saab fått ordern på skolflygplanet T-X, enligt tidningen. 

Defense News beskriver de båda bolagens beslut som överraskande och pekar på att protester mot det vinnande budet är legio i så här stora försvarsupphandlingar.

Från Saabs håll vågar man ännu inte ta något för givet:

"Vi har noterat medieuppgifterna från USA, men vi inväntar fortfarande protestperiodens slut", säger presstalespersonen Petter Larsson till Di och säger att det är upp till U.S. Air Force att avgöra när det är.

"Det finns inte en skarp dag, jag har i alla fall inte det. Vi följer deras process och avvaktar deras besked", säger han.

Bedömer Saab att det finns någon risk att de överklagar?
"Det är inte min sak att bedöma."

I slutet av september meddelades att det amerikanska flygvapnet har valt Boeing, och indirekt Saab, som leverantörer av ett nytt pilotträningssystem med ett totalt värde om 9,2 miljarder dollar, motsvarande cirka 81 miljarder kronor.

Det är inte känt hur stor del av denna summa som kommer att tillfalla den svenska försvarskoncernen, och Saab har avvaktat med uttalanden tills man är säker på att ingen överklagar. Från analytikerhåll har tips om cirka 25 miljarder kronor förekommit. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies