ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Surt för Ingves – inflationsförväntningarna fortsätter sjunka

Förväntningarna på den framtida inflationstakten mätt som KPI sjönk till 1,6 procent på ett års sikt i oktober från 1,7 procent i september. Det framgår av Kantar Sifo Prosperas månatliga undersökning bland penningmarknadens aktörer. 

Även på två års sikt spår penningmarknadens aktörer nu att KPI-inflationen kommer uppgå till 1,6 procent medan den väntas ligga på 1,8 procent på fem års sikt. I septembermätningen låg motsvarande siffror på 1,7 respektive 1,9 procent. 

”Prisförväntningarna är centrala för Riksbanken. Centralbanken kan ignorera tillfälliga svängningar i inflationen så länge som förväntningarna ligger kring målet. Den sjunkande trenden är därmed ett bekymmer för Riksbanken och stöder vår syn på en räntesänkning kring årsskiftet”, skriver Nordea i en kommentar. 

Mätt som KPIF väntas inflation uppgå till 1,5 procent om ett år, 1,6 procent om två år och 1,7 procent om fem år. I föregående mätning uppgick siffrorna till 1,6 respektive 1,6 och 1,8 procent. 

”Värt att notera är att om man istället räknar ut marknadsaktörernas inflationsförväntningar utifrån prissättningen på realobligationer så hamnar förväntningarna betydligt lägre på bara 1,4 procent i snitt under de kommande fem åren”, skriver SEB i sitt morgonbrev som publicerades före Kantar Sifo Prosperas undersökning. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer