ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skrällen: Inflationen prickar Riksbankens prognos

Inflationen mätt som KPIF noterades till 2,1 procent i maj, vilket kan jämföras med analytikerkonsensus på 1,9 procent och Riksbankens prognos på 2,1 procent.

KPIF exklusive energi landade på 1,7 procent, i linje med Riksbankens prognoser och något över marknadens förväntningar om 1,5 procent.

KPI landande på 2,2 procent, även det över konsensusprognosen på 2 procent. I månadstakt uppgick förändringen till 0,3 procent.

Bland annat bidrog högre priser på kläder till uppgången tillsammans med höger priser på drivmedel och logi. Det motverkades av lägre priser på utrikesflygresor och el som påverkade KPI nedåt med 0,2 respektive 0,1 procentenhet i maj.

”Inflation i linje med Riksbankens prognos ger centralbanken viss tröst men inflationen förblir en långsiktig utmaning. En räntehöjning förblir avlägsen”, skriver Nordeas chefsstrateg Torbjörn Isaksson i en snabbkommentar.

Kronan stärkas på beskedet, upp mer än 3,5 öre mot euron till 10,70 kronor per euro. Kronan stärks också mot dollarn, upp 3,6 öre till 9,50 kronor per dollar.

Riksbankens prognoser har legat långt ifrån de faktiska utfallen tidigare under året. Redan förra månaden närmade sig dock verkligheten centralbankens prognoser – KPIF kom in på 2 procent medan Riksbanken spått 2,1 procent.

Skillnaden mellan inflationsprognoserna och de faktiska utfallen har bland annat berott på att förändringar i den underliggande varukorgen som infördes vid årsskiftet haft större effekter än tidigare beräknat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer