ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Resor och elpriser lyfter inflationen över förväntan

  • Foto: JOHAN NILSSON/TT
  • Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Joey Abrait

KPIF-inflationen kom in på 1,5 procent i juli enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån. Det var något högre än marknaden och Riksbanken räknat med.

Analyskåren väntade sig att KPIF-inflationen landa på 1,4 procent enligt Infront Data, ned från 1,7 procent i juni. Riksbankens prognos låg på 1,3 procent.

Även konsumentprisindex, KPI, var något högre än väntat och landade på 1,7 procent vilket var 0,2 procentenheter över snittprognosen enligt Infront data.

KPIF exklusive energi landade helt i linje med analytikernas förväntningar på 1,7 procent. Riksbankens prognos indikerade en inbromsning från de 1,9 procent som rapporterades för juni till 1,6 procent.

KPI steg med 0,4 procent mellan juni och juli. Till månadsförändringen bidrog högre priser på paketresor med 0,4 procent medan livsmedelspriserna gav ett positivt bidrag om 0,3 procent. Även högre priser på el och utrikesflyg bidrog till att lyfta konsumentprisindex i månadstakt. På andra sidan syntes lägre priser på kläder som tyngde KPI med 0,3 procentenheter medan lägre priser på inventarier och hushållsvaror samt logi bidrog med mindre press nedåt.

Högre priser i gruppen boende stod för det största bidraget till konsumentprisindex i årstakt och bidrog med att höja KPI med 0l,6 procentenheter jämfört med juli 2018. Prishöjningar på livsmedel bidrog med 0,5 procentenheter medan restaurangbesök och gruppen diverse varor och tjänster bidrog med 0,2 procentenheter vardera. Lägre priser på mobiltelefoner påverkade inflationstakten nedåt med 0,2 procentenheter i årstakt.

Den svenska kronan försvagades mot euron inför statistiksläppet. När siffrorna väl publicerades stärktes den tillfälligt drygt 4 öre men rörelsen vände snabbt tillbaka och knappt tio minuter efter att inflationssiffrorna släppts kostar en euro knappt 10,68 öre vilket är i linje med nivåerna tidigare under förmiddagen.

Texten uppdateras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer