ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Riksbanken fick rätt – nya inflationssiffran lyfter kronan

KPIF-inflationen i Sverige uppgick till 1,3 procent i september jämfört med samma månad i fjol. Det kan jämföras med analytikernas prognos på 1,2 procent enligt Infront Datas sammanställning och Riksbankens prognos på 1,3 procent. 

I augusti uppgick KPIF-inflationen till 1,3 procent. Sekventiellt steg KPIF med 0,5 procent från augusti till september. Det framgår av statistik från SCB. 

KPI-inflationen uppgick i sin tur till 1,5 procent i september jämfört med samma månad 2018. Det var en ökning från 1,4 procent i augusti och över analytikernas prognos på 1,3 procent enligt Infront Data. 

”Till månadsförändringen bidrog högre priser på kläder med 0,3 procentenheter. Logi , inventarier och hushållsvaror samt diverse varor och tjänster, bidrog med 0,1 procentenhet vardera till denna ökning”, skriver SCB. 

Åt andra hållet drog lägre priser på paketresor, grönsaker och transport som sänkte siffran med 0,1 procentenheter vardera. 

Den svenska kronan stärks med drygt 6 öre mot dollarn till nivån 9,86 efter beskedet. Mot euron stärks kronan omkring 5 öre till drygt 10,86 kronor per euro. 

Sedan årsskiftet har kronan dock fortfarande försvagats med omkring 1 krona mot dollarn och omkring 70 öre mot euron. 

  • Kronans utveckling mot dollarn. Foto: Infront
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer