ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljardsmäll för Lundberg – industrikoncernen rasar

  • Lundbergföretagen är största ägare i Indutrade med totalt 26,7 procent av aktierna. Foto: Joey Abrait
  • Foto: Jack Mikrut

Industrihandelsbolaget Indutrade redovisade en orderingång på 4.653 miljoner kronor under det andra kvartalet 2019. En ökning på 6 procent jämfört med de 4.391 Mkr bolaget redovisade under samma period i fjol. I jämförbara enheter minskade den dock med 1 procent. 

Aktien rasar tvåsiffrigt efter rapporten.

På torsdagen var det dags för Indutrade att presentera sina siffror för det andra kvartalet 2019. Nettoomsättningen landade på 4.587 Mkr vilket kan jämföras med 4.390 Mkr under det andra kvartalet 2018. För jämförbara enheter minskade nettoomsättningen med 1 procent. 

”Det andra kvartalet 2019 har karaktäriserats av fortsatt god och stabil efterfrågan. Skillnaden i efterfrågan mellan produkter, segment och marknader har ökat något och inom ett antal segment har utvecklingen planat ut, exempelvis inom bygg och anläggning samt fordon”, säger Bo Annvik, vd för Indutrade, i rapporten. 

Rörelseresultatet uppgick till 496 Mkr vilket kan jämföras med 475 Mkr under samma period i fjol. 

”Lönsamheten utvecklades positivt i majoriteten av våra bolag och fem av våra åtta affärsområden hade en högre rörelsemarginal än motsvarande kvartal föregående år. ebita-marginalen för koncernen som helhet förbättrades något till 12,5 procent”, skriver Bo Annvik. 

”Marknadsläget och lönsamheten var fortsatt utmanande inom segmentet för kraftgenerering i affärsområdet Benelux”, fortsätter han. 

Blickar vi framåt så beskriver Indutrade det rådande marknadsläget som ”fortsatt stabilt” men med en högre variation och en utplanande efterfrågan inom vissa segment. 

Marknaden reagerade med att sänka Indutrade-aktien med 12 procent, en tung smäll mot Fredrik Lundberg vars Lundbergföretagen är största ägare i bolaget med totalt 26,7 procent av aktierna. Totalt har värdet på Lundbergföretagens Indutrade-aktier minskat med drygt 1,1 miljarder kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer