ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Industrivärdens vd räknar med att Johan Molin vill fortsätta

  • Foto: Emma-Sofia Olsson

Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, räknar med att Johan Molin stannar kvar som styrelseordförande i Sandvik.

”Min bild är att det är Johan Molins ambition att fortsätta i den roll han har i dag”, säger hon till Di.

På fredagen kunde Di berätta att Johan Molin löst in köpoptioner på 1 miljon Sandvikaktier och därmed realiserat en vinst på 51 miljoner kronor. Samtidigt har Industrivärden, storägare i Sandvik, ställt ut en miljon nya köpoptioner åt honom med en löptid på 5 år.

Detta tolkas av marknadsbedömare som att Johan Molin avser att stanna kvar som ordförande i Sandvik under en längre tid framöver. Det har tidigare funnits spekulationer i aktiemarknaden om att Johan Molin ska lämna Sandvik till följd av att bolagets vd Björn Rosengren lämnar för ABB.

Johan Molin och Björn Rosengren känner varandra väl ända sedan de tidigare jobbade ihop på Atlas Copco. För två veckor sedan skrev Di också att det finns initiala planer i ABB:s ägarled på att försöka förstärka styrelsen med Johan Molin – vilket skulle innebära att han på nytt återförenas med Björn Rosengren. 

”Jag ser fortsatt positivt på Sandvik och tror starkt på bolagets långsiktiga utveckling, men har i övrigt inga kommentarer”, säger Johan Molin till Di i dag.

Helena Stjernholm, som räknar med att Johan Molin vill stanna kvar, förtydligar samtidigt att beslutet inte ligger hos henne.

”Vad gäller hans roll som styrelseordförande i Sandvik så är det en fråga för bolagets valberedning och bolagsstämma.”

Var lösningen med köpoptionerna en avgörande komponent för att Johan Molin skulle stanna i bolaget?
”Johan Molin ställde sig positiv till att förvärva nya köpoptioner, vilket vi som huvudägare i Sandvik tycker är positivt.” 

På vems initiativ kom programmet till?
”Vi tillfrågade Johan Molin i egenskap av långsiktig aktiv ägare i Sandvik.”

Hur går det med vd-processen för Sandvik?
”Sandviks styrelse arbetar målinriktat med att rekrytera en ny vd och kommer att kommunicera utfallet så snart det kan ske.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies