1515

Indien köper stridsflygplan – men Saab fortsatt med i matchen

Foto:Stefan Jerrevång/TT

Indiens regering beslutade på onsdagen att från inhemska Hindustan Aeronautics köpa in 73 stridsflygplan av typen LCA Tejas Mk-1A samt tio stycken träningsflygplan från samma tillverkare.

Det framgår av ett pressmeddelande från det indiska försvarsdepartementet.

I början av 2019 erbjöd sig försvarsföretaget Saab att producera 96 Gripen-plan i Indien som en del i en eventuell order på 114 stridsflygplan från landet.

Denna process påverkas inte av onsdagens besked enligt Saabs presskontakt Johan Öberg.

”Nej, det här är en helt annan och parallell process, ett inhemskt projekt som Indien har hållit på med länge och som vi känt till i flera år. Köpet av 83 plan från Tejas är helt väntat, och är snarast en förutsättning för nästa steg och nästa upphandling”, säger han.

Saab konkurrerar med sedvanliga stridsflygplanstillverkare såsom Dassault, Boeing och Lockheed om Indienordern, där inga nyheter enligt Johan Öberg finns att förtälja på onsdagen.

”Det här förändrar ingenting, det är helt väntat”, understryker han.

Saabs Indienchef Ola Rignell sade i början av 2019 att bolaget avser att tillverka alla flygplan utom de 18 första i Indien om man vinner ordern, och att ambitionen är att skapa ett ”ekosystem av försvarsindustri” inom landet.

Fotnot: i en tidigare version av denna artikel uppgavs att Indien valt bort Saab i sin stridsflygplansupphandling, något som alltså enligt bolaget inte stämmer.