1515
Annons

Impact Coatings drog in 120 miljoner kronor i emission

Teknikbolaget Impact Coatings har genomfört en emission av 4,8 miljoner aktier vid en teckningskurs på 25 kronor per aktie, en rabatt på cirka 7,8 procent jämfört med onsdagens stängningskurs på 27,10 kronor. 

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Världsbanken: Kina växer långsammare än övriga Asien

Enligt en ny prognos från Världsbanken kommer Kinas ekonomiska tillväxt nu bli svagare än tillväxten i övriga Asien för första gången sedan 1990, rapporterar Financial Times.

Enligt prognosen kommer BNP-tillväxten i Kina sjunka till 2,8 procent i år, efter plus 8,1 procent 2021. I april spådde Världsbanken att Kinas BNP skulle växa 4-5 procent i år.

Samtidigt har tillväxtutsikterna för övriga Asien förbättrats; BNP-växten i Asien exklusive Kina väntas öka till 5,3 procent 2022, från plus 2,6 procent 2021, med stöd av stigande råvarupriser och en återhämtning i inhemsk konsumtion efter pandemin.

”Kina, som ledde återhämtningen från pandemin och i stort sett skakade av sig Delta- (covidvarianten) svårigheterna, betalar nu de ekonomiska kostnaderna för att begränsa sjukdomen i dess mest smittsamma manifestation”, sade Aaditya Mattoo, Världsbankens chefekonom för Ostasien och Stilla Havs-området, till Financial Times.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera