ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

IMF och USA oense om den kinesiska yuanen

Internationella valutafonden, IMF, tycker att den kinesiska yuanen är korrekt värderad. Samtidigt säger USA:s finansminister Steven Mnuchin till CNBC att den kinesiska valutan är för svag och lovar att göra det till en fråga i handelsförhandlingarna.

Den kinesiska yuanen är oroväckande svag. Det uppger USA:s finansminister Steven Mnuchin i en intervju med tv-kanalen CNBC på fredagen i samband med IMF:s möte i Bali.

Han säger att han haft konstruktiva samtal med den kinesiska centralbanken, bland annat om växelkursen och lovade att växelkursen kommer fortsätta stå i fokus i handelskonflikten med Kina.

"Vi vill vara säkra på att vi inte förlorare det vi vinner i handelsfrågorna genom valutorna", säger han till CNBC.

Steven Mnuchin sa också att diskussioner pågår om ett möte mellan USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.

Därmed går han på tvärs med Internationella valutafonden, IMF. Markus Rodlauer, vice-chef för IMF:s avdelning för Asien och Stilla havsområdet, säger till nyhetsbyrån Bloomberg att den kinesiska valutan är värderad "i stort sett är i linje med" Kinas ekonomiska fundamenta.

"Enligt vårt ramverk har växelkursen för renminbin (yuanen) inte gått över gränsen. Den är ungefär i linje med fundamenta", sade IMF-företrädaren inför den halvårsvisa valutarapport som det amerikanska finansdepartementet enligt plan ska publicera på måndag.

Kinas valuta har fallit mer än 6 procent mot dollarn i år, vilket lett till spekulation om att den kanske kan falla genom nyckelnivån 7 mot dollarn.

Enligt IMF speglar dock försvagningen i yuanen det åtagande som Kinas centralbank, PBOC, gjort att föra växelkursen mer flexibel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer