ANNONS:
Till Di.se
Trumps handelskrig

IMF och USA oense om den kinesiska yuanen

Internationella valutafonden, IMF, tycker att den kinesiska yuanen är korrekt värderad. Samtidigt säger USA:s finansminister Steven Mnuchin till CNBC att den kinesiska valutan är för svag och lovar att göra det till en fråga i handelsförhandlingarna.

Den kinesiska yuanen är oroväckande svag. Det uppger USA:s finansminister Steven Mnuchin i en intervju med tv-kanalen CNBC på fredagen i samband med IMF:s möte i Bali.

Han säger att han haft konstruktiva samtal med den kinesiska centralbanken, bland annat om växelkursen och lovade att växelkursen kommer fortsätta stå i fokus i handelskonflikten med Kina.

"Vi vill vara säkra på att vi inte förlorare det vi vinner i handelsfrågorna genom valutorna", säger han till CNBC.

Steven Mnuchin sa också att diskussioner pågår om ett möte mellan USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.

Därmed går han på tvärs med Internationella valutafonden, IMF. Markus Rodlauer, vice-chef för IMF:s avdelning för Asien och Stilla havsområdet, säger till nyhetsbyrån Bloomberg att den kinesiska valutan är värderad "i stort sett är i linje med" Kinas ekonomiska fundamenta.

"Enligt vårt ramverk har växelkursen för renminbin (yuanen) inte gått över gränsen. Den är ungefär i linje med fundamenta", sade IMF-företrädaren inför den halvårsvisa valutarapport som det amerikanska finansdepartementet enligt plan ska publicera på måndag.

Kinas valuta har fallit mer än 6 procent mot dollarn i år, vilket lett till spekulation om att den kanske kan falla genom nyckelnivån 7 mot dollarn.

Enligt IMF speglar dock försvagningen i yuanen det åtagande som Kinas centralbank, PBOC, gjort att föra växelkursen mer flexibel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies