Annons

Ilija Batljans börssuccé: Tjänat en kvarts miljard på några dagar

Foto:Amanda Lindgren

När Ilija Batljan i november 2019 blev storägare i modebolaget Odd Molly höjde många på ögonbrynen.

Men investeringen har visat sig vara en minst sagt lönsam affär för fastighetsmiljardären.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Svensk Exportkredit (SEK)Annons

Svensk Exportkredits vd om klimatet: ”Industrins omställning är en motor för svensk export”

För att nå målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045 krävs stora investeringar, inte minst när det gäller att ställa om industrisektorn. För att återstarta svensk ekonomi efter coronapandemin satsar Svensk Exportkredit därför på att finansiera industrins klimatomställning – även på hemmaplan.

”Vi har lång erfarenhet av att finansiera internationella projekt inom förnybar energi och infrastruktursatsningar. Nu vill vi använda den erfarenheten och kunskapen för att bidra till industrins omställning i Sverige”, säger Catrin Fransson, vd på Svensk Exportkredit (SEK).

Många svenska företag jobbar aktivt med att ställa om sina verksamheter för att minska utsläppen av fossila bränslen. Något som ofta kräver stora investeringar, men som samtidigt kan bidra till framtida exportframgångar. Intresset för svenska klimatsmarta lösningar ökar i resten av världen och SEK:s vd tror att det finns en stor potential att göra Sverige till en grön exportnation.

”Omställningen kommer att vara en motor för nya klimatsmarta innovationer och affärsmöjligheter vilket kan bidra till gröna exportframgångar globalt, inte minst inom miljöteknik”, säger Catrin Fransson.

Detta blir särskilt viktigt när coronapandemin har dragit ner världsekonomin på sparlåga och många företag kämpar för att klara en period av minskad efterfrågan.

”Det handlar om att ta tillfället i akt och ställa om till en mer hållbar produktion, och därmed kunna stå starkare och mer konkurrenskraftiga när krisen är över”, säger Catrin Fransson.

SEK finansierar omställning inom en rad områden, till exempel förnybar energi såsom vind-, sol- eller biokraft. Två andra områden är transporter, inklusive kollektivtrafik och sjötransporter, samt återvinning och avfallshantering. 

”Våra finansieringslösningar ger industrin mycket bra förutsättningar för att ställa om. Det kan handla om lån till nya energilösningar eller till hållbara transporter. I Sverige behöver vi till exempel en större andel transporter på järnväg, vatten och elektrifierade vägar”, säger Catrin Fransson.

”Ofta handlar det om stora projekt som kräver långfristig finansiering och en förståelse för att hantera projektrisker”. 

Med utlåning i 65 länder har Svensk Exportkredit spjutspetskompetens när det kommer till exportfinansiering och är vana att jobba i stora projekt med många företag, finansiärer och investerare.  

”Ska svensk exportnäring fortsätta vara konkurrenskraftig behöver företagen ställa om, och det arbetet vill vi främja genom gröna finansieringslösningar”, avslutar Catrin Fransson.

Om Svensk Exportkredit (SEK)

Det statliga bolaget SEK finansierar exportföretag, deras underleverantörer och internationella köpare av svenska varor och tjänster. Finansiering från SEK ger företagen möjlighet att växa och bidrar till jobb och tillväxt i Sverige. 

Läs mer på http://www.sek.se

 

 

Mer från Svensk Exportkredit (SEK)

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svensk Exportkredit (SEK) och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?