ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ikea pumpar in miljarder i vindkraftspark

  • Arkivbild.

Ingka-koncernen, som är Ikeas överlägset största franchisetagare, har förvärvat en andel värd drygt 200 miljoner euro, cirka 2 miljarder kronor, i projektbolaget för vindkraftsparken Veja Mate. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Veja Mate har totalt 67 vindturbiner och en kapacitet på 403 megawatt vilket gör vindkraftsparken till Tysklands näst största havsbundna vindkraftspark. 

”Att investera i förnybar energi är en stor del av vårt hållbarhetsarbete, samtidigt som det ökar vår finansiella styrka. Genom en ägarandel på 25 procent av vindkraftparken Veja Mate tar vi ännu ett steg att nå vårt globala mål att producera lika mycket förnyelsebar energi som vi förbrukar”, säger Krister Mattson, vd på Ingka Investments, i en kommentar. 

Ingka-koncernen driver totalt 367 Ikea-varuhus runt om i världen. Under 2018 producerade koncernen 2,7 GWh förnybar energi. 

”I Norden producerar vi redan i dag lika mycket förnyelsebar energi som vi själva förbrukar, bland annat genom våra egna vindkraftparker i Dalarna och Jämtland”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies