ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hushållens boprisförväntningar vänder uppåt – 42 procent tror på stigande priser

Hushållen ser ljusare på bostadsmarknaden och 42 procent  av de tillfrågade hushållens tror nu på stigande priser under det kommande året. De visar SEB:s boprisindikator. 

Jämfört med föregående månad har andelen hushåll som tror på stigande bopriser ökat med 6 procentenheter medan andelen som tror på fallande priser minskat med 7 procentenheter till 29 procent. 

”Det är en rejäl uppgång och den första ökningen av Boprisindikatorn på fem månader. En delförklaring är säsongsmönster. Årets första visningshelg är nyligen avklarad, marknaden vaknar till liv och februari är ofta en månad då förväntningarna stiger. Fler tänkbara förklaringar är ett minskat fokus på Riksbankens räntehöjningar och en ökad politisk stabilitet efter lösningen på regeringensfrågan”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i ett pressmeddelande. 

På regionsnivå sticker Stockholm ut genom att vara den enda region med en negativ nivå på minus 1. Den största ökningen skedde i Skåne där indikatorn ökade med tolv enheter till plus tio. 

Tittar vi på hushållens ränteförväntningar spår respondenterna i snitt att Riksbankens reporänta kommer ligga på 0,24 procent om tolv månader. En ökning på 0,02 procentenheter jämfört med föregående månad. 

”I januari var det stort fokus på Riksbankens första räntehöjning på sju år och ovanligt många ville binda sin ränta för att gardera sig mot fortsatta uppgångar. Nu är räntehöjningen gjord, diskussionen har lagt sig och det mesta tyder på att det dröjer innan det kommer fler höjningar. Det har troligen dämpat viljan att binda räntan något även om den fortfarande är relativt hög”, säger Jens Magnusson

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies