ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Banken: Bostadsoptimism spirar – högre priser och lägre ränta

Hushållens förväntningar på bopriserna fortsatte att öka i juli. Det visar SEB:s boprisindikator. Nu spår hushållen också lägre reporänta.

Boprisindikatorn steg med 8 enheter till 40. Det är den fjärde månaden i rad med uppgång.

Av de tillfrågade tror 56 procent att bostadspriserna kommer att öka, en uppgång från 51 procent föregående månad. Andelen som tror på fallande bostadspriser har minskat från 19 till 16 procent under samma period.

SEB:s privatekonom Jens Magnusson beskriver trenden som en ”kraftig återhämtning” i hushållens förtroende för utvecklingen på bostadsmarknaden.

”Hushållens stigande prisförväntningar, tillsammans med den senaste tidens försäljningsstatistik, indikerar en relativt stabil bostadsmarknad den närmaste tiden”, uppger han i en kommentar.

Förväntningarna på reporäntan har också skiftat ned. I juni spådde de tillfrågade hushållen en reporänta på 0,12 procent vilket var oförändrat jämfört med maj. Nu spås istället en reporänta på 0,06 procent på ett års sikt. 

Andelen av hushållen som helt eller delvis har rörliga bostadslån som nu uppger att de kommer att binda räntan de närmaste tre månaderna har samtidigt sjunkit något från 7 till 6 procent.

”Riksbanken menar att nästa räntehöjning kommer i slutet av det här året eller i början av nästa. Många bedömare tror dock att det kan dröja ännu längre och det kan därmed mycket väl vara så att även hushållens nedjusterade prognos visar sig vara alltför hög”, säger Jens Magnusson.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer