ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Huaweis Nordenchef: Kinas spionage har inget med oss att göra

  • Kenneth Fredriksen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kinesiska staten bedriver förvisso industrispionage, men det har ingenting med Huawei att göra.

Det uppger det kinesiska telekombolagets Norden-vd Kenneth Fredriksen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

För Huawei har den största delen av uppmärksamheten på senare tid riktats mot beskyllningar rörande att bolagets teknologi ska kunna möjliggöra spionage för den kinesiska regimen.

"Det är ett faktum att Kina bedriver industrispionage. Där har vi blivit en bricka i spelet. Vi har försökt säga att vi är en privat kommersiell aktör som inte önskar vara en del av diplomatiska bråk utan vill fokusera på annat. Det är inte där vi löser säkerhetsfrågan", säger Norden-chefen.

Trots att debatten förvisso är "olycklig" måste säkerheten i framtidens telekomnätverk trots allt upp på bordet, menar Kenneth Fredriksen. 

USA hävdar att lagen ger kinesiska staten rätt att tvinga kinesiska bolag att på order ge regimen den information som önskas. Men debatten håller på att vända, menar Kenneth Fredriksen med hänvisning till de senaste veckornas medierapportering om att säkerhetstjänster och regeringar i bland annat Tyskland, Storbritannien och Italien har ställt sig tveksamma till USA:s kampanj mot Huawei, som också är Ericssons och Nokias främsta konkurrent.

I Norden och Sverige, som dessutom har en it-skandal med flera myndigheter inblandade i färskt minne, har den senaste tidens uppmärksamhet dock inte vållat Huawei några större bekymmer.

"Vi har 30 kunder och myndigheter där som tillmäter oss god tillit. Det har inte varit några konsekvenser av debatten. De förhåller sig till fakta, och inga bevis har framkommit i de här påståendena. Myndigheterna blir påverkade, men samtidigt tar de sig tid att bilda sig sin egen uppfattning. Det sker nu också en dragning i debatten och det är tydligt att det rör sig om påståenden och spekulationer", säger Norden-vd:n.

Det finns inga bevis mot Huawei, som är ett noggrant granskat bolag i flera länder, menar han. Myndighetsrapporten från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA som Vita huset lutar sig mot i frågan grundar sig på ett missförstånd, säger Huawei-chefen. 

"Rapporten baserar sig på en lag i Kina som de har tolkat fel. Det har myndigheter i andra länder såväl som fristående granskare klargjort. Man försöker skapa en bild utifrån en lag som tolkats fel", säger han.

Huawei-chefen meddelar även att bolaget avser öppna en flaggskeppsbutik i Norden, troligtvis Stockholm, under 2019.

”Vi jobbar utefter de planerna. Flagshipbutiker är en konsekvens av den marknadsposition vi fått, så att vi kan stödja kunderna på ett bra sätt. Jag hoppas vi kan öppna 2019. Stockholm är en strategiskt viktig storstad, så det är absolut ingen omöjlighet att det blir där”, säger Kenneth Fredriksen.

I helgen kommer Huawei delta vid den stora telekommässan i Barcelona, som i år är hetare än någonsin av flera skäl. Dels hänger det ihop med den stundande utrullningen av 5G-teknik, och dels den diplomatiska kris som Huawei har försatts i sedan amerikanska myndigheter och Trumpadministrationen anklagat bolaget för att möjliggöra statsspionage åt Kina.

”Det blir mer spännande än någonsin. Länge har det pratats om 5G som något som är på väg. Nu är det något som är. Det finns redan i bruk, inte bara i infrastrukturprodukter utan också i konsumentprodukter”, säger vd:n.

Huawei kommer under helgen att lansera nya produkter på mässan. Det är ingen vild gissning att det blir en vikbar 5G-klar telefonlur, likt den som marknadsledaren Samsung kom med nyligen. Den sydkoreanska konkurrenten lanserade en bok-liknande telefon i onsdags.

”Så kan det vara”, säger Kennet Fredriksen som varken bekräftar eller förnekar den tesen.

Att smarttelefonerna som lanseras framåt i allt högre utsträckning kommer att ha 5G-uppkoppling är avgörande för att tekniksprånget ska kunna tillvaratas.

”Det är egentligen först när man har produkterna på plats som man kan sätta tekniken i bruk”, säger han.

Även på nätverkssidan, där Huawei är Ericssons och Nokias främsta konkurrent, har det kinesiska bolaget nyheter på gång, men det kommer att dröja innan utrullningen är genomförd. Fullvärdig 5G i Sverige räknar Kenneth Fredriksen med först år 2023.

”Men inom 2-4 år kommer många att utnyttja tekniken i Sverige. Det är en period när vi är på pilot- och teststadiet”, fortsätter han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies