ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Huaweis finanschef har gripits i Kanada på USA:s begäran

  • Foto: MAXIM SHIPENKOV
  • Foto: Mark Schiefelbein

Den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou, som även är dotter till bolagets grundare Ren Zhengfei, har gripits i Kanada på USA:s begäran. Enligt Reuters är gripandet relaterat till brott mot amerikanska sanktioner och USA har även begärt att hon ska utlämnas. 

Enligt en talesperson för det kanadensiska justitiedepartementet greps Meng Wanzhou , som även är vice ordförande för Huawei, den 1 december och en domstolsförhandling är planerad till på fredag. Det rapporterar Wall Street Journal.   

Wall Street Journal rapporterade i april att det amerikanska justitiedepartementet inlett en utredning av Huaweis verksamhet i Iran och enligt tidningen är gripandet kopplat till misstänkta brott mot USA:s sanktioner mot Iran. 

Kinas ambassad i Kanada motsätter sig gripandet och har begärt att Meng Wanzhou släpps omedelbart. 

I ett uttalande bekräftar Huawei att Meng Wanzhou gripits när hon bytte flyg i Kanada. 

"Bolaget har fått väldigt lite information kring misstankarna och är inte medvetet om några oegentligheter från Ms. Meng. Bolaget är övertygat om att rättssystemet i Kanada och USA i slutändan kommer nå en rättvis slutsats", skriver Huawei i uttalandet enligt Reuters.  

I augusti skrev USA:s president Donald Trump enligt Bloomberg under ett lagförslag som förbjuder den amerikanska staten från att använda Huweis teknik. 

Även Australien och Nya Zeeland har blockerat Huawei från att leverera 5G-utrsusting, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies