ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Huawei-chef: ”USA:s anklagelser mot oss är politisk kampanj”

Eric Xu, en av tre ordförande i det kinesiska techkonglomeratet Huawei, säger i en intervju med Financial Times att det är tydligt att USA bedriver en politiskt betingad kampanj mot bolaget.  

Hans uttalanden kommer efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeo på tisdagen tryckt på för att få Ungern att välja bort Huaweis produkter.

Det är enligt Xu bara det senaste exemplet på hur Washington ”använder regeringens maskineri mot ett litet, svagt, sesamfrö-företag”. Han pekar på att USA själva har omfattande övervakning.

”Man kan fråga sig om USA verkligen oroas över cybersäkerhet och dataintegriteten för andra länders medborgare, eller om de har andra motiv?”, säger han och fortsätter:

”En del säger att det i själva verket är så att de länder som använder Huaweis teknologi gör det svårare för USA att själva tillskansa sig data.”

I intervjun säger Eric Xu också att Huawei kommer att investera 2 miljarder dollar för att skriva om sin kod för den brittiska marknaden. Detta efter att man haft ett flertal ”konfrontativa” möten med den av brittiska regeringen tillsatta tillsynsorganisationen Huawei Cyber Security Evaluation Centre, HCSEC. 

Enligt Eric Xu har HCSEC krävt att kod som skrivits för flera decennier sedan ska skrivas om, vilket Huawei först vägrat. Men nu säger Eric Xu att han ska styra om processen mot att koden ändå ska skrivas om – något kan ta upp till fem år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer