ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Huawei anklagar USA för cyberattacker och utpressning: ”Har skickat FBI-agenter”

  • Foto: Andy Wong

Det kinesiska telekombolaget Huawei beskyller amerikanska staten för att ha riktat cyberattacker ämnade att få tillgång till intranät och IT-system samt för att i en omfattande kampanj försöka få anställda att infiltrera bolaget.

Det framgår av ett uttalande från Huawei.

Bolaget anklagar amerikanska regeringen för att ha instruerat myndigheter att hota, utpressa och skrämma både nuvarande och tidigare anställda för att få dem att vända sig mot bolaget. Myndigheterna anklagas även för att ha "genomsökt, kvarhållit och även arresterat Huawei-anställda och partner", enligt uttalandet.

"Amerikanska regeringen har skickat FBI-agenter till Huawei-anställdas hem för att pressa dem att samla in information om bolaget", fortsätter uttalandet. 

Huawei uppger att USA även på ett övergripande plan nyttjar sitt politiska och diplomatiska inflytande för att med lobbyverksamhet få andra regeringar att förbjuda Huaweis utrustning genom att med varje till buds stående medel verka för att störa Huaweis och dess partners normala affärsverksamhet.

Det kinesiska telekombolaget, som är Ericssons och Nokias främsta konkurrent inom nätverk, har svartlistats som ett säkerhetshot av den amerikanska regeringen med grund i att bolaget misstänks möjliggöra statligt spionage för Kina via telenät. 

Huawei har nekat till alla anklagelser, som även innefattar beskyllningar om otillåtna affärer med amerikansk teknologi till Iran samt bankbedrägeri. Bolagets finanschef, Meng Wanzhou, sitter på order av USA anhållen för de sistnämnda anklagelserna i Kanada.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies