ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hongkongbörsen lägger bud på Londonbörsen

Börsoperatören Hong Kong Exchanges and Clearing, HKEX, har lagt ett bud på att köpa Londonbörsen. Det framgår av ett börsmeddelande.

HKEX bud ligger på kursnivån 83,61 pund; en kombination av 20,45 pund kontant och 2.495 nyemitterade HKEX-aktier per LSEG-aktie.

Budet motsvarar en premie på 22,9 procent jämfört med tisdagens stängningskurs på 68,40 pund. Totalt är budet värt 29,6 miljarder pund, motsvarande 353,7 miljarder kronor.

HKEX avser att genomföra en sekundär listning av sina aktier på Londonbörsen, i avsikt att ”demonstrera sitt åtagande i Storbritannien”. Bolaget meddelar att köpet finansieras dels av egna kassatillgångar, dels av nya krediter.

”Att slå ihop HKEX och LSEG skulle omdefiniera de globala marknaderna i decennier framåt. Båda bolagen har starka varumärken, finansiell styrka och har genomgått starka tillväxtresor. Tillsammans skulle vi koppla ihop öst och väst”, kommenterar HKEX vd Charles Li.

Storbritanniens näringsminister Andrea Leadsom säger till Bloomberg TV att budet kommer granskas ”mycket noggrant” innan det släpps igenom. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies