ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Holmen vill bygga vindkraftspark för 1,3 miljarder kronor

  • Henrik Sjölund, vd och koncernchef på Holmen. Foto: Jack Mikrut

Skogsbolaget Holmen avser att bygga en vindkraftspark på egen mark utanför Skellefteå. Investeringen uppgår till 1,3 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Blåbergsliden vindkraftspark ska omfatta 26 vindkraftverk med en total effekt om 143 MW. Parken uppförs i samarbete med GE Renewable Energy och beräknas tas i drift 2021. 

”För Holmen är etablering av storskalig vindkraft ett naturligt komplement till vår reglerbara vattenkraft. Det är också ett bra sätt att få ut mervärde från vårt skogsägande, samtidigt som tillskott av förnybar el är positivt för Sverige och för klimatet”, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef på Holmen.

Med vindparksbygget ökar Holmen sin produktion av förnybar energi med 35 procent till över 1.600 GWh. Det kan jämföras med kraftproduktionen 2018 som uppgick till 1.145 GWh.

Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef för Holmen Energi, kommer också att ta plats i Holmens koncernledning.

”Som stor markägare har vi en unik möjlighet att utveckla vindkraftsprojekt i egen regi och när nu produktionskostnaden för vindkraft har sjunkit väsentligt tack vare den tekniska utvecklingen ser vi att vi kan få en bra avkastning på att investera i vindkraft”, säger Henrik Sjölund.

Tillståndsprövningen för en vindkraftpark i närliggande Blisterliden pågår och kan enligt Holmen troligen erhållas nästa år.

Parallellt med den planerade satsningen utanför Skellefteå förbereds tillståndsansökningar för ytterligare vindkraft på Holmens mark i södra och mellersta Sverige, uppger Holmen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer