1515
Annons

Högt fondsparande i juli – Sverigefonder lockar

Foto:Andrey Popov

I juli uppgick det totala nettosparandet i fonder till 14 miljarder kronor. Störst nettosparande uppvisade aktiefonder samt korta räntefonder med 5 miljarder till vardera fondtyp. Den samlade fondförmögenheten ökade under juli med 376 miljarder kronor och uppgick till 6.206 miljarder kronor vid slutet av månaden.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Stabil debuthandel för ABB:s avknoppning

ABB:s avknoppade turboladdningsverksamhet Accelleron hade en odramatisk debuthandel på Zürichbörsen. Bolaget värderas efter premiärdagen till motsvarande 18,9 miljarder kronor. 

Måndagen innebar första handelsdag för Accelleron, som knoppats av från den svensk-schweiziska verkstadsjätten ABB, på Zürichbörsen.

Aktien stängde på 18,10 schweizerfranc efter att ha pendlat mellan 17,01 och 18,76 franc under dagen, skriver Bloomberg.

Ägarna i ABB fick en aktie i Accelleron, som säljer turboladdningslösningar till förbränningsmotorer i bland annat fartyg, för var 20:e aktie i ABB.

Accelleron utlovade tidigare i somras stabila och höga aktieutdelningar framöver, vilket Di tidigare har rapporterat om. Accellerons mål på meddellång sikt är att ha en årlig organisk intäktstillväxt på 2-4 procent, med en operativ ebita-marginal på 23-26 procent. ABB-koncernens motsvarande mål är 4-7 procent respektive minst 15 procent från 2023, med utfall på 8 respektive 14,2 procent 2021.

Mot bakgrund av avknoppningen handlades ABB ned med närmare 8 procent på Stockholmsbörsen på måndagen, vilket var mer än dubbelt så mycket som det avskiljda värdet på avknoppningen.

ABB är också i färd med att knoppa av elfordonsladdningsverksamheten, men den börsnoteringen har lagts på is.

Wallenbergfamiljens maktbolag Investor är största ägare i ABB med 12,9 procent av aktierna. Den amerikanska jättefonden Blackrock är näst störst medan Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital är tredje störst.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera