ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Högre arbetslöshet än väntat – men SCB ser brister i mätning

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Den säsongsjusterade arbetslösheten i Sverige uppgick till 7,4 procent i september, vilket var klart högre än förväntningarna som låg vid 7,0 procent enligt Infront Data. SCB se dock kvalitetsbrister i datainsamlingen.

I september 2019 uppgick antalet sysselsatta till 5.110.000, medan andelen arbetslösa var 7,1 procent, en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med september 2018. Väntat här var 6,6 procent enligt Infront Data.

Den säsongsjusterade arbetslösheten var 7,4 procent, vilket är högre än väntade 7,0 procent enligt Infront Data.

I samband med statistiken meddelar SCB att de identifierat kvalitetsbrister i delar av datainsamlingen till AKU, som fått effekten att antalet arbetslösa har underskattats något under årets inledande månader för att de senaste månaderna ha överskattats.

”Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad”, skriver SCB.

SCB menar att effekten på arbetslösheten har varit att ökningen av arbetslösheten som uppvisats de senaste månaderna snarare skulle ha inletts under våren 2019, fast med en lägre ökningstakt än den som uppvisats de senaste månaderna. Ökningstakten de senaste månaderna ser därmed ut att vara överskattad.

Bristerna kan spåras tillbaka till juni 2018 och uppstod i samband med en förändring av datainsamlingen. Delar av informationen som samlats in därefter är av otillräcklig kvalitet, vilket lett till att skattningarna av arbetslöshet och sysselsättning har påverkats.

”Vi har en bild av hur situationen har uppstått. Det vi kan säga redan nu är att det skett under insamlingsprocessen och inte är en effekt av en ökad bortfallsnivå”, säger John Kling, enhetschef för AKU.

I delar av det insamlade materialet överskattades även sannolikt antalet sysselsatta något under fjolåret för att sedan underskattas något från sommaren 2019, skriver SCB.

SCB arbetar med att åtgärda bristerna och kommer att revidera delar av statistiken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer