ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Högre järnmalmspriser väntas tynga SSAB:s andra kvartal

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Efter ett första kvartal som var klart starkare än marknaden räknat med står ståltillverkaren SSAB inför en avmattning när det andra kvartalets resultat presenteras.

Ökade kostnader för järnmalm, svagare efterfrågan i framför allt Europa och vikande priser i Nordamerika bör påverka marginalerna negativt, menar ett antal analytiker vars prognoser Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Fokus i rapporten kommer att vara på marginaltycket i (affärsområdena) Europe och Special Steels till följd av högre järnmalmspriser och en svagare stålmarknad i Europa, som gör det svårare att höja försäljningspriserna för att mildra kostnadsökningarna", skriver Pareto Securities i en analysuppdatering.

Priset på järnmalm har stigit brant under 2019 och näst intill fördubblats sedan årsskiftet. I dagsläget handlas malmen kring de högsta nivåerna på fem år. Bakom uppgången ligger både problem på utbudssidan och stigande efterfrågan, liksom ett visst mått av spekulation, enligt analytiker.

Högre priser på pellets får snabbt genomslag i SSAB:s resultat, i synnerhet vid anläggningen i Luleå där lagren är små. Samtidigt har den europeiska efterfrågan - och därmed försäljningspriserna - alltså försvagats, inte minst till följd av en vikande fordonsmarknad.

Att analytikerna ändå räknar med ett skapligt resultat för bolaget totalt hänger samman med förhoppningar om att affärsområdena Americas och Special Steels ska hålla lönsamheten uppe.

"Vi tror att Special Steels ska rapportera solida resultat tack vare ökade leveranser. Americas kommer att tyngas av lägre priser, vilket vi dock tror kan motverkas av lägre kostnader för (insatsvaran) skrot", summerar Nordea sin syn på kvartalet.

Av stort intresse är i vanlig ordning vad vd Martin Lindqvist ska säga om den väntade utvecklingen kommande kvartal.

"Vi räknar med en försiktig guidning för det tredje kvartalet, innan tunga underhållsstopp tar vid i det fjärde", skriver Deutsche Bank. 

Enligt Infront Datas sammanställning av elva analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett rörelseresultat om 1.417 miljoner kronor (1.630) och ett ebitda-resultat om 2.452 miljoner (2.582) för det andra kvartalet för bolaget i helhet. Försäljningen väntas uppgå till 20.103 miljoner kronor (19.263)

Rapporten släpps på fredagen 19 juli, klockan 7.30. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 10.30.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer