ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

H&M steg rejält inför börsstängning – storposter mäklade

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

H&M-aktien steg kraftigt inför börsstängning på måndagen och stärktes till som mest 4,2 procent under eftermiddagen.

Precis i stängningen såldes en rejäl post på över 87.000 aktier och slutkursen justerades ner till 174,82 kronor, en uppgång på 3,8 procent för dagen och mest av storbolagen. Omsättningen på 814 miljoner kronor var också den överlägset största under måndagens handel. 

Stängningskursen blev också den högsta för H&M sedan december 2017.

Uppgången kom sedan bland annat den tyska branschtidningen Textilwirtschaft redovisat att klädförsäljningen i tyska butiker ökade med 14 procent i förra veckan. Det är den största ökningen sedan midsommarveckan, då försäljningen ökade kraftigt med 23 procent.

Men köp av storposter drev också på kursutvecklingen under handelsdagens sista halvtimme: 

Av handelsdata i Infront framgår att det mellan klockan 16.58 och 17.32 mäklades fyra storposter på 60.000 aktier, värda över 10 miljoner kronor vardera.

Posterna mäklades av SEB, och det är ett känt faktum att klädjättens storägare Stefan Persson tidigare köpt aktier i bolaget via SEB. Om det är så även denna gång går dock inte att avgöra. 

Stefan Persson och familj ägde enligt ägardatatjänsten Holdings per den 27 juni 793 miljoner aktier i H&M, till ett sammanlagt värde av över 138,5 miljarder kronor. Stefan Person kontrollerar 47,89 av kapitalet och 74,67 procent av rösterna.

En genomgång av Stefan Perssons köpmönster som Di gjort visar att ordföranden var i köptagen senast i mitten av maj när han köpte drygt fem miljoner aktier. Efter rapporten för det första kvartalet vilade han på köpknappen men veckorna efter att bokslutskommunikén publicerades den 31 januari köpte han drygt 16 miljoner aktier. 

Även om aktien har en lång bit att klättra till nivåer som i fornstora dagar så är utvecklingen stark det senaste året med en uppgång på över 35 procent. I samband med rapporten för bolagets första halvår, som kom i slutet av juni, rusade aktien med 13,7 procent.

Förutom att försäljningen i juni eldade på investerarnas optimism så gladdes marknaden även åt att klädjättens varulager minskar.

Samtidigt är målet för varulagret – 12-14 procent senast 2020 – så avlägset att supertankern H&M måste vändas närmast på en femöring, skrev Di efter rapporten.

När Di i samband med halvårsrapporten frågade vd Karl-Johan Persson om nuvarande förbättringstakt är tillräcklig svarade han:

”Nej. Vi måste öka förbättringstakten. Nu har vi en gradvis förbättring, men varje kvartal måste vi förbättra oss, och förmodligen lite snabbare än vi har gjort hittills, för att nå målet. Men det viktigaste är att vi blir bättre”, sa Karl-Johan Persson till Di. 

I Frankfurt stärktes på måndagen samtidigt Zalandoaktien och stängde efter en uppgång på 2,8 procent. 

I Madrid steg H&M-konkurrenten Inditex aktie med 2,4 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies