ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hitachi stoppar kärnkraftsprojekt i Storbritannien

Japanska Hitachi, som i december blev klar som köpare av ABB:s affärsområde Power Grids, meddelade på torsdagen att bolaget stoppar bygget av en kärnkraftsreaktor i Storbritannien. Bolaget kommer även ta en nedskrivning på 300 miljarder yen eller omkring 25 miljarder kronor. 

Annledningen till att Hitachi väljer att dra i handbromsen är att bolaget misslyckats med att hitta privata investerare som vill vara med och finansiera bygget. Enligt Reuters var tanken att reaktorn skulle stå för 6 procent av Storbritanniens elproduktion. 

"Hitachi har beslutat sig för att avbryta projektet med utgångspunkt i den ekonomiska verkligheten som ett privat företag då det nu står klart att det krävs ytterligare tid för utveckla en finansiell struktur för Horizonprojektet och förutsättningarna för att bygga och driva kärnkraftsverket"", skriver Hitachi i ett pressmeddelande.  

Enligt Reuters har Hitachi uppmanat den brittiska regeringen att öka det finansiella stödet till projektet. 

Storbritanniens ambition är att bygga ny kärnkraft för att ersätta den existerande åldrande reaktorflottan. De höga initiala kostnaderna har dock satt käppar i hjulen och japanska Toshiba skrotade i fjol sitt brittiska kärnkraftsprojekt Nugen. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies