ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Budet på Oriflame

Grundarfamiljen lägger bud – vill köpa ut pressat Oriflame

Kosmetikabolaget Oriflames huvudägare, familjen af Jochnick, vill köpa ut bolaget från börsen genom ett kontanterbjudande om 227 kronor per aktie som inte kommer att höjas.

Jämfört med tisdagens stängningskurs på 168,35 kronor motsvarar det en premie på nära 35 procent.

”Det har blivit allt mer påtagligt för oss att bolaget just nu står inför ett antal utmaningar. Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt som publikt bolag”, skriver Oriflames ordförande Alexander af Jochnick, enligt ett pressmeddelande.

Budet kommer samtidigt som Oriflame-aktien handlas kring historiskt låga nivåer. Under 2019 har aktien fallit 15 procent till 168,35 kronor. Under september 2014 till mars 2016 pendlade visserligen aktien kring 100–150 kronor, men så sent som för ett drygt år sedan var aktiekursen uppe strax över 400 kronor.

Oriflame redovisade ett rörelseresultat på 32,5 miljoner euro under det första första kvartalet, vilket var över analytikernas prognos på 30,9 miljoner euro enligt Bloombergs sammanställning. Omsättningen minskade dock med 6 procent i lokal valuta med störst försäljningstapp på, den för bolaget viktiga, Asienmarknaden. Aktien rasade 7,8 procent på dagen efter rapportsläppet den 9 maj.

Oriflame grundades 1967 av bröderna Jonas och Robert af Jochnick och blev 1982 det första utländska bolaget som noterats på Londonbörsen. Där var bolaget listat i 17 år innan af Jochnick och riskkapitalbolaget Industri Kapital köpte ut bolaget igen. 2004 gjorde gjorde aktien premiär på Stockholmsbörsens dåvarande O-lista till noteringskursen 190 kronor – 15 år senare ser det ut att vara dags för ett liv utanför börsen igen.

Den 17 maj i år meddelades att bolagets medgrundare Jonas af Jochnick hastigt avlidit 81 år gammal, vilket Di tidigare har rapporterat om.

Acceptperioden för budet beräknas starta omkring den 24 maj 2019 och avslutas runt den 24 juni 2019. Budet är bland annat villkorat en 90-procentig anslutningsgrad. I nuläget har bolaget fått budaccepter från familjerna till af Jochnick och närstående som tillsammans kontrollerar 30,8 procent av utestående aktier.

De oberoende styrelseledamöterna i Oriflame har bildat en budkommitté som tillsammans med rådgivare ska utvärdera budet. Kommitténs utlåtande kommer senaste två veckor före det att acceptfristen löper ut.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer