ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hillary Clinton sågar Trumps påstående om röstfusk

  • Foto: Ty Wright

Presidentvalskombattanterna Donald Trump och Hillary Clinton hyser inga varmare känslor för varandra. Ordkriget pågår alltjämt på Twitter nästan tre år efter att presidentvalet avgjordes, där Hillary Clinton fick två miljoner fler röster, men förlorade ändå.

USA:s president Donald Trump skrev i ett twittermeddelande på måndagen att ”Google borde stämmas” efter att en studie visat att sökmotorn ”manipulerat fram mellan 2,6 och 16 miljoner röster” för Hillary Clinton i presidentvalet 2016. 

I dag kommer Hillary Clintons twittersvar: ”Den avslöjade studien som du refererar till baserades på 21 osäkra väljare. Som kontext är det ungefär hälften så många som antalet personer i Trumpkampanjen som hittills åtalats”.

Studien återrapporterades på måndagen av den konservativa aktivistsajten Judicial Watch och är gjord av psykologen Robert Epstein. I studien lät Epstein 21 osäkra väljare genomföra valrelaterade sökningar med sökmotorerna Google, Yahoo och Bing. Sedan lät han en annan grupp värdera sökresultatens förstasidor på en skala där extremt Trumpvänliga artiklar fick betyget minus 5, och extremt Clintonvänliga artiklar fick betyget plus 5. 

På detta vis kom han fram till att Googles sökresultat var väsentligt mer Clintonvänliga än sökresultaten från Bing och Yahoo. Baserat på tidigare forskning från valrörelser i andra länder kom Epstein till yttermera visso fram till att mellan 2,6 och 10,4 miljoner röster potentiellt påverkades av sökmotorns partiskhet 2016. 

Men Robert Epstein skriver med det sagt inte under på Trumps påstående att Google manipulerat fram röster för Clinton, och han säger sig inte heller ha några bevis på att Google medvetet manipulerat sina algoritmer eller sökresultat.

Därtill är studien baserad på ett litet antal testpersoner, vilket Hillary Clinton syrligt noterade i sin tweet. Totalt 37 individer och organisationer har åtalats under den nära två år långa utredningen kring rysk inblandning i presidentvalet 2016, skriver CNN.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer