ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hermitage: Nordeas penningtvätt omfattar miljardbelopp på 365 konton

  • Bill Browder. Foto: Joey Abrait

Di har tagit del av den rapport som affärsmannen och människorättsaktivisten Bill Browders fond Hermitage har lämnat in till svenska myndigheter.

Frågan är nu om de går vidare med uppgifterna om penningtvätt hos Nordea eller, som danska myndigheter för fem år sedan, låter bli.

I den 28-sidiga rapporten, som Reuters rapporterar om på tisdagskvällen att Ekobrottsmyndigheten har mottagit, uppger hedgefonden Hermitage Capital Management att man har identifierat betalningar på 175 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor, till 365 konton hos Nordeas svenska, danska, finska och norska verksamheter.

Penningtvätten ska ha genomförts av ett organiserat brottsnätverk som går under beteckningen Klyuev Organised Crime Group.

Klyuev ska ha skickat pengarna till Nordeakontona som en del i en penningtvätt på sammanlagt 230 miljoner dollar från en mängd fiktiva bolag med konton hos dels Danske Banks estniska filial, dels litauiska Ukio Bank.

Nordeas presstjänst medger för Di att banken är medvetna om rapporten och bedriver ett ”nära samarbete med de relevanta myndigheterna i alla länder där vi har verksamhet, inklusive Finanspolisen i de nordiska länderna”.

”I allmänhet går vi dock inte in på detaljer i dessa dialoger. För att motverka ekonomisk brottslighet är det en del av vår dagliga verksamhet att kontinuerligt granska kundaktiviteter. I alla fall där vi bedömer att det är misstänkta transaktioner så rapporterar vi det till myndigheterna så att de tar det vidare. På grund av banksekretessen, som är reglerad i lag, får vi inte kommentera enskilda kunder”, säger presschefen Afroditi Kellberg, och fortsätter med en allmän redogörelse för hur Nordea under de senaste åren investerat stort i olika sätt att motverka penningtvätt.

Åklagarmyndighetens presstjänst uppger till Di att såväl man själva som Ekobrottsmyndigheten har tagit del av rapporten och ska utvärdera den. Om det konstateras att det rör sig om en brottsanmälan tar de båda myndigheterna ställning till vem av dem som i så fall ska inleda en förundersökning.

Hermitage-rapporten har skickats till åtta mottagare, förutom till EBM:S och åklagarmyndighetens chefer bland annat till justitieminister Morgan Johansson och Säpochefen Anders Thornberg.

Di intervjuade i början av oktober Bill Browder, som då sade att Danske Banks penningtvätthärva omfattar andra nordiska institutioner än Danske Bank. Bland annat riktade han anklagelser mot Nordea.

Hans inblandning i penningtvätthärvan härstammar från att en stor mängd pengar försvann från hans ryska fondverksamhet efter skattebeddrägeri, och därpå torterades hans ryska advokat Sergej Magnitskij till döds i ett ryskt fängelse i november 2009.

År 2013 uppmanade Bill Browder danska myndigheter att undersöka penningtvätt kopplade till Magnitskijhärvan i Nordeas danska dotterbolag. Danska åklagare valde då att inte gå vidare med anklagelserna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer