ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Hemlig not: Storbritannien inte redo för avtalslös brexit

  • Foto: Matt Dunham

Storbritannien är inte redo för en avtalslös brexit den 31 oktober. Det riskerar att bli brist på läkemedel och problem vid landets gränser.

Det uppges en hemlig brittisk regeringsnot slå fast.

Noten bygger på information från den EU-kritiska brexitministern Steve Barclay inför ett regeringsmöte den 21 maj, uppger affärstidningen Financial Times

Men då hade regeringen ännu mer akuta problem: parlamentets nej till utträdesavtalet och en hotande katastrof för det konservativa partiet i EU-valet som ledde till premiärminister Theresa Mays avgång den 24 maj.

Nu har noten läckt - samtidigt som toppkandidaterna i den konservativa partiledarstriden med förre utrikesministern Boris Johnson i täten lovar brexit den 31 oktober, ”med eller utan avtal”.

Enligt noten behöver regeringen arbeta med läkemedelsindustrin under sex till åtta månader ”för att säkra att adekvata arrangemang är på plats för att bygga lager av medicin till den 31 oktober”.

Dessutom behövs ”minst fyra fem månader” för att förbättra handelns förberedelser för nya gränskontroller som kan krävas. Där ingår finansiella initiativ för att uppmuntra exportföretag och importörer att registrera sig i nya system, uppger FT.

Utrikesministeriet behöver enligt noten ”minst en period på två månader” för att kommunicera med de över en miljon britter som bor i EU-länder och ge dem tid att förbereda sig för osäkerheten om sin framtida ställning.

Samtidigt skärps motsättningarna inom regeringen. Inrikesminister Sajid Javid, som är en av tio kandidater till att bli ny partiledare, kritiserar den EU-vänliga finansministern Philip Hammond för att hålla tillbaka pengar till brexitförberedelser, uppger FT.

I mars fick inrikesministeriet fick 500 miljoner pund, 6 miljarder kronor, för gränsförberedelser. Nu vill Sajid Javid ha dubbelt så mycket.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies