ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hembla ratar Vonovias bud – rekommenderar ägarna att inte acceptera uppköpet

  • Foto: Martin Leissl

Fastighetsbolaget Hemblas oberoende budkommitté ratar det budpliktsbud som tyska storägaren Vonovia lämnade för två veckor sedan. Enligt ett pressmeddelande rekommenderar kommittén aktieägarna att inte acceptera uppköpserbjudandet.

Budkommittén har kommit fram till att budet ”inte fullt ut reflekterar Hemblas tillväxtmöjligheter och värde ur ett finansiellt perspektiv”. Beslutet är bland annat grundat på Hemblas aktiekursutveckling, aktiemarknadens värdering samt erbjudandets värdering i relation till andra jämförbara noterade fastighetsbolag.

Den 20 september kom beskedet att det tyska fastighetsbolaget Vonovia hade köpt 61,2 procent av aktierna i Hembla från amerikanska Blackstone. De båda parterna kom överens om ett pris på 2015 kronor per aktie. Efter köpet har Vonovia en ägarandel på 64,42 procent av kapitalet samt 71,86 procent av rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste sammanställning. Eftersom Vonovias ägarandel efter köper överstiger 30 procent utlöste det också budplikt.

Vonovia meddelade den 7 november att man som väntat lämnar ett kontant budpliktsbud på samtliga utestående B-aktier på 215 kronor per aktie. Det innebar en premie på 11,5 procent jämfört med Hemblas stängningskurs den 20 september då köpet blev klart.

Hembla-aktien stängde torsdagens handel strax under budnivån, på 214,50 kronor, vilket ger bolaget ett börsvärde på knappt 20 miljarder kronor.

Efter Vonovia är Länsförsäkringar, Didner & Gerge samt SEB största ägare i Hembla med ägarandelar på 4, 2 respektive 1,55 procent av rösterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer