ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hemberg: Svenskarna har förlorat 2 miljarder på bitcoin

”Kryptodrömmen” bitcoin har kostat tiotusentals svenskar runt två miljarder kronor, skriver sparveteranen Claes Hemberg i ett blogginlägg. Men det finns ändå en framtid för kryptovalutor med garanter, anser han.

Claes Hemberg har ofta uttalat sig kritiskt till att spekulera i kryptovalutan, som han menar är en bubbla. Kursutvecklingen det senaste året på 84 procent back har så långt gett honom rätt.

”Uppgången 2017 byggde på att kineser börjat handla bitcoin för att föra pengar ur landet. Även nystartade 'kryptovalutor' hade exploderat till över tusen olika varianter av så kallade ICO:er. Kryptodrömmen kokade överallt”, skriver Hemberg.

I Sverige blev effekterna av det han kallar för ”kryptomanin” dramatiska, menar han.

”Svenskar var bland de första i världen att handla den över börsen. Det gjorde den tillgänglig för många fler och tiotusentals gav sig in i leken. På bara några månader ökade antalet bitocin-börs-sparare från 1.000 personer till 36.000 i december 2017 och jag varnade i SVT Aktuellt.”

Kryptovalutornas framtid ser han inte särdeles ljust på. Däremot slår han ett slag för tekniken i kombination med en garant för valutans värde.

”Du kan tänka dig att Amazon snart erbjuder egna coin för att ännu bättre kunna följa sina kunder”, skriver Hemberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies