ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Helsingforsbörsen mot strömmen – avslutar på plus

Medan börserna i både Norge och Danmark höll helgstängt på fredagen var det uppåt i Helsingfors, i motsats till de flesta europeiska börserna. Riskviljan hos investerare dämpades globalt under dagen då den kinesiska regeringen de senaste dagarna har signalerat en ovilja att återuppta handelssamtalen med USA.

Samlingsindexet Vinx 30 sjönk 0,1 procent till nivån 911.

Helsingforsbörsens OMXH25-index var upp 0,4 procent till nivån 3.948. 

Bäst gick det för oljebolaget Neste som steg 3,5 procent. Detaljhandelsbolaget Kesko, som äger K-rauta, var upp 2,2 procent. 

Trumpadministrationens restriktioner mot Nokia-konkurrenten Huawei och 68 partnerbolag togs i bruk redan på fredagen, vilket lett till att Huawei-leverantörer och samriskbolag på 26 olika marknader har blockerats från att göra affärer i USA. Nokias aktie var upp 0,9 procent.

Sämst i Finland gick det för industribolaget Outotec som sjönk 2,4 procent. 

Banker var nedåt på fredagen i Sverige och i Helsingfors backade Nordea 0,7 procent efter att ha fått rekommendationen sänkt till jämvikt från övervikt av Barclays.

I Oslo höll börsen helgstängt på grund av nationaldagsfirande.

Under fredagen steg oljepriset något då läget fortsatte att vara anspänt i mellan Saudiarabien och Iran. Handelsoron mellan USA och Kina satte dock käppar i hjulen för en större uppgång för oljan.  

Flygbolaget Norwegians konkurrent, brittiska Easyjet, varnade för att de tuffa marknadsförhållandena kommer att påverka bolagets omsättning under andra halvan av året.

Även i Köpenhamn var börsen helgstängd.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies