ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SEB höjer bolåneräntorna trots ambition att öka marknadsandel

SEB som tidigare sagt att de velat avvakta med att höja sina räntor har ändrat sig. Från och med torsdag höjs flera av bankens boräntor.

Bankens tremånadersränta höjs med 0,20 procentenheter till 2,25 procent och 1- och 2-årsräntorna dras upp med 0,15 procentenheter till 2,20 respektive 1,94 procent, enligt SEB:s hemsida.

SEB:s vd Johan Torgeby sade i en intervju med Bloomberg i december att SEB har för avsikt att ta tillbaka marknadsandelar på den svenska bomarknaden. Under årets tio första månader låg SEB:s andel av nya bolån i Sverige bara på 5,6 procent – att jämföra med 2009-2014 då banken tog cirka en fjärdedel av nya svenska bolån.

”Marknadsandelen som sådan stör oss inte, men när man förlorar marknadsandelar försvinner några tusen kunder från banken varje månad och det är inte acceptabelt. Vi vill inte att befintliga kunder lämnar oss av serviceskäl, för att de fått ett bättre pris någon annanstans eller att känslan hos någon annan var bättre”, sa Johan Torgeby i intervjun.

SEB:s kommunicerade mål är att gradvis röra sig tillbaka upp mot 14 procents marknadsandel på nyförsäljningen av bolån i Sverige.

Skälet till SEB:s höjning är Riksbankens höjning av reporäntan, som påverkat upplåningskostnaderna, säger Laurence Westerdahl, pressansvarig på SEB.

Han understryker att samtidigt som räntan höjs på de kortare löptiderna så behåller banken sitt erbjudande om 1,79 procents 5-årsränta, ett erbjudande som kommer att ligga kvar fram till slutet på januari.

Enligt Laurence Westerdahl har kampanjen fungerat bra för att locka kunder till banken i linje med Johan Torgebys uttalade ambition att öka marknadsandelen på nyutlåningen.

”Jag kan säga att det i dag finns ett klart större intresse av att ha en längre bindningstid, kunderna vill ha större säkerhet. I det avseendet har kampanjen varit lyckad”, säger han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer