ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hedgefondveteranen kastar in handduken: ”Alltmer press”

  • Foto: Richard Drew

Louis Bacon, affärsmannen och grundaren av Moore Capital Management vill inte längre hantera andra människors pengar. Nu ska han ägna sig åt familjen och filantropi.  

Pensioneringen sker efter flera år av krympande resultat för Moores globalfonder, som handlar med värdepapper, valutor och andra finansiella instrument. 

”En stor konkurrens om kompetensen kombinerat med kundkrav på minskade avgifter har satt alltmer press på multifonder”, skriver Louis Bacon i ett brev till investerarna enligt Financial Times.  

Louis Bacon startade Moore Capital Management 1990 med sitt morsarv på 25.000 dollar. Tillsammans med George Soros och Paul Tudor Jones blev han sinnesbilden för makroinvestering, som hade sin gyllene tidsålder under 90-talet. Innan 2010 hade Moore bara tre år med negativ avkastning: 1994, 2002 och 2008. Forbes räknar Louis Bacons privata förmögenhet till 1,45 miljarder dollar. 

Louis Bacon blev bland annat berömd för att ha förutspått den japanska börskraschen 1990 och kollapsen av Europas växelkursmekanism 1992.

Men sedan bromsade det in för makrofonderna, som haft en snittavkastning på 1,25 procent under det senaste decenniet vilket kan jämföras med snittavkastningen för S&P 500 som ligger på nästan 13,7 procent, enligt datatjänsten HFR.s siffror. 

Vid slutet av 2018 hade Moore Capitals förvaltade kapital sjunkit till 8,9 miljarder dollar.

Moore Capital slår nu samman de tre stora fonderna till en och stänger för alla externa pengar, men kommer fortsätta hålla öppet för sina egna och de anställdas pengar. Kundernas kapital beräknas vara återbetalat under första kvartalet 2020.

Louis Bacon skriver vidare att fonderna redovisat ”nedslående resultat under de senaste åren” men att Moore Capital är fortsatt stolt över sina förtjänster sett ur ett längre perspektiv. Han understryker även att Moore Capital inte ska stagnera till ett puttrande familjeföretag utan kommer starta separata fonder som ska skötas av de bästa fondförvaltarna. 

Den 63-årige finansmogulen kommer nu ägna mer tid åt familjen, filantropi och utveckling av idrottsbyggnader. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer