ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Hård kritik mot May: ”Plan B är Plan A”

  • Debatt i House of Commons den 21 januari 2019. Foto: House of Commons

Den brittiska premiärministern mötte hård kritik efter att hon på måndagen presenterat sitt reviderade förslag till utträdesavtal med EU.  

Flera kritiker och analytiker menar att Theresa Mays plan B för landets utträde ur EU erbjuder få uppdateringar från det förslag som med bred majoritet röstades ned i det brittiska parlamentet i förra veckan.

CNN:s analytiker Jane Merrick skriver att plan B för brexit är plan A för en andra gång och pekar på att den enda handfasta förändringen till det tidigare förslaget är att utländska medborgare redan bosatta i landet inte skulle tvingas betala en registreringsavgift.

Hon får medhåll av parlamentsledamoten för Tories, Sarah Wollaston, som skriver på Twitter ”att det är som att förra veckans omröstning aldrig ägde rum”.

Theresa May framförde i sitt anförande till det brittiska parlamentet att diskussioner nu pågår med representanter från samtliga partier, vilka har uttryckt oro för en ”hård” brexit, det vill säga ett avtalslöst utträde ut EU. Hon avvisade samtidigt möjligheten till en ny folkomröstning, då det skulle ”underminera den brittiska demokratin” och vill inte heller se att utträdet skjuts upp.

Även nyhetskanalen Sky News politiska redaktör ser flera likheter med det tidigare avtalet och identifierar tre frågor som premiärministern säger sig ha reviderat: öppnare förhandlingar, stärkt arbetsrätt samt större inflytande för parlamentet i den komplicerade frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland.

”Det låter väldigt mycket som för sex veckor sedan”, skriver han på Twitter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies