ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Handelsoptimism gav rejäla uppgångar i Stockholm

Stockholmsbörsens stängde fredagen med breda uppgångar och investerarna kan därmed lägga en positiv kursvecka bakom sig. Signaler om lättade handelsrelationer mellan USA och Kina gav stöd åt indexen, samtidigt som vinstvarningar innebar tunga ras för Mekonomen och Oriflame.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,8 procent samtidigt som breda OMXS var upp 1,6 procent.

Under fredagseftermiddagen rapporterade Bloomberg uppgifter om att Kina ska erbjuda en väg för att eliminera handelsobalansen med USA. Sent på torsdagen rapporterade dessutom Wall Street Journal att USA överväger att lätta på tullarna mot Kina för att lugna marknaderna och för att ge Peking starkare incitament till eftergifter i handelssamtalen. De uppgifterna dementerades av amerikanska finansdepartementet, men tolkades ändå som tecken på att det görs framsteg i handelssamtalen.

Utanför OMXS30 rasade Mekonomen nära 18 procent till 75,50 kronor, den lägsta nivån sedan finanskrisen, sedan bolaget vinstvarnat för det fjärde kvartalet med hänvisning till en ovanligt svag Europamarknad.

Rejält ned, minus 11 procent, var det även för kosmetikaförsäljaren Oriflame, som i förtid rapporterade ett något svagare resultat än väntat.

Inom OMXS30 låg Kinaberoende Hexagon i topp med en uppgång på 3,7 procent. Inom råvarusfären ökade Boliden 2,7 procent sedan aktien höjts till övervikt av Barclays och tack vare stigande basmetallpriser i det bättre sentimentet.

Uppåt var det även för Atlas Copco, Sandvik och Autoliv.

Näst svagast storbolag för dagen var skogsbolaget SCA efter en nedgradering till neutral från UBS. Aktien sjönk marginellt. Ännu sämre gick det för Kinnevik, minus 1,2 procent, efter att styrelseordföranden Cristina Stenbeck ska hoppa av.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies