ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Handelsbanken ska miljardspara – avvecklar kontor

Handelsbanken rapporterar ett räntenetto om 8.047 miljoner kronor i det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med förväntade 8.129 Mkr. Även rörelseresultatet kommer in under förväntan på 4.641 Mkr. Banken sjösätter också ett sparprogram som ska dra ner kostnaderna med över miljarden, som man i kvartalet avsätter 900 Mkr till.

På onsdagen rapporterade även Handelsbanken sina siffror för det tredje kvartalet.

Rörelseresultatet på 4.641 Mkr, vilket kan jämföras med prognosen på 5.258 Mkr enligt en sammanställning av 15 analytikers prognoser som Infront Data gjort. Det var också sämre än jämförelsekvartalets resultat på 5.344 Mkr.

Banken meddelar också att man sjösätter ett sparprogram för att dra ner kostnaderna med 1,5 miljarder kronor årligen. Enligt rapporten ska banken avveckla ”kontor utanför hemmamarknaderna”, vissa produktområden samt hantera övertalighet inom främst centrala enheter. Avsikten är att avveckla verksamheten i Tyskland och i Asien. Tidigare i år aviserade banken också att de lämnar Baltikum och Polen.

I rapporten skriver man att den geografiska närvaron utanför de sex hemmamarknaderna nu kommer att koncentreras till filialerna i Luxemburg och New York.

Åtgärderna ska inledas omedelbart och vara slutförda i slutet av 2021. Den fulla effekten av kostnadsbesparingarna ska uppnås under 2022, men redan vid utgången av 2020 bedöms två tredjedelar av effekten ha uppnåtts.

Handelsbanken har avsatt 900 Mkr i det tredje kvartalet för att hantera kostnaderna som uppstår i samband med förändringarna, vilket tyngre resultatet i kvartalet. Efter åtgärderna räknar banken med att intäkterna ska minska med 0,5 Mkr årligen.

Det justerade rörelseresultatet, ebit, kom därmed in på 5.567 Mkr och slår därför förväntade 5.258 Mkr.

Provisionsnettot uppgick till 2.724 Mkr. Det kan jämföras med analytikernas prognos på 2.697 Mkr och förra årets siffra på 2.624 Mkr.

Kreditförlusterna i kvartalet uppgick till 192 Mkr vilket är bättre än de 230 Mkr i det tredje kvartalet förra året. Förlusten är också klart mindre än de 442 Mkr som analytikerna förväntade sig.

Handelsbanken hade intäkter på totalt 11.113 Mkr i kvartalet, vilket är i linje med analytikernas estimat på 11.159 Mkr. Det är en ökning från fjolårets siffra på 10.728 Mkr.

Banken räknar också med att kostnaderna för att hantera penningtvättsfrågor kommer att öka i år.

”Under 2019 har banken fortsatt att intensifiera och ytterligare tidigarelägga arbetet med att förebygga finansiell kriminalitet, inte minst i Storbritannien. För helåret 2019 bedöms kostnaden för det arbetet nu komma att öka med cirka 600 Mkr jämfört med 2018 och därmed uppgå till cirka 1,2 miljarder kronor. Under 2020 bedöms den totala kostnaden relaterad till förebyggande av finansiell kriminalitet vara i nivå med 2019”, skriver banken i rapporten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer