ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Dagens vinnare och förlorare

Handelsbanken stiger – forskningsbolaget rasar efter besked från FDA

Börsfredagen präglades av uppgifter om framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina samt Tories seger i det brittiska parlamentsvalet. Här är fredagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen. 

Dagens vinnare: 

• Bland Large Cap-bolagen går köksbolaget Nobia i täten med en uppgång på 5 procent. Bolaget har en stor exponering mot Storbritannien där Tories gick segrande ur torsdagens parlamentsval vilket fick Londonbörsen att lyfta och pundet att stärkas. 

• Även Handelsbanken, som är verksamma i Storbritannien, gick starkt under fredagen och lyfter med omkring 3 procent. Dryckestillverkaren Kopparbergs stiger i sin tur med omkring 2,3 procent. 

• På handelskrigsfronten uppges USA:s president Donald Trump ha godkänt ett så kallat ”fas ett”-avtal med Kina. Någon officiell bekräftelse har dock inte materialiserat sig varken från kinesiskt eller amerikanskt håll. På Stockholmsbörsen stiger mätteknikbolaget Hexagon med 3,2 procent medan lastbilskoncernen AB Volvo är upp 2,5 procent och verkstadsbolaget Sandvik 1,7 procent. 

• Forskningsbolaget Diamyd meddelade på torsdagskvällen att en ny analys av tidigare fas 3- och fas 2-studier visat en signifikant effekt av diabetesvaccinet Diamyd för typ 1-diabetes. Aktien rusar med 35,7 procent. 

Dagens förlorare: 

• Forskningsbolaget Hansa Biopharma meddelade på fredagsmorgonen att amerikanska FDA vill se en ny studie med bolagets läkemedelskandidat Imlifidase. Som en konsekvens spår Hansa att bolaget kommer kunna lämna in registreringsansökan 2023. Beskedet mottogs med förskräckelse på Stockholmsbörsen och aktien rasar med omkring 40 procent. 

• Styrelsen i forskningsbolaget Immunicum har kommit överens med vd:n Carlos de Sousa om att han lämnar rollen med omedelbar verkan. Aktien rasar med 9,3 procent. 

• Pareto Securites har enligt Nyhetsbyrån Direkt sänkt sin rekommendation av medicinteknikbolaget Getinge till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks i sin tur från 185 till 180 kronor. Aktien backar med 2,5 procent till 166,1 kronor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer