Hoppa till innehållet

Annons

Halmslättens förvaltningsresultat uppgick till 10,6 miljoner

Spotlight-handlade fastighetsbolaget Halmslätten redovisar hyresintäkter om 16,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (15,7).

Innehåll från GU VenturesAnnons

Succé för GU Ventures företag

GU Ventures teamet på Göteborgs universitet.
GU Ventures teamet på Göteborgs universitet.Foto:Ingela Vågsund

GU Ventures företag har attraherat över 20 miljarder kronor i finansiering till sina innovationer, varav många är baserade på forskningsrön. Det har lett till många nya kommersiella lösningar som sprids världen över.

Sedan 1995 har inkubatorn och investeraren GU Ventures omvandlat banbrytande idéer och forskningsresultat från Göteborgs universitet till nya företag. Idag sprids företagens innovativa produkter och tjänster över hela världen och i många branscher, såsom läkemedel, bio- och medicinteknik, material, kemi, energi, klimat, vatten, livsmedel, jordbruk, IT samt utbildning. De kännetecknas som ”deeptech” med högteknologiska egenskaper och tung vetenskaplig grund. 

”Succé för GU Ventures företag vars kommersiella lösningar sprids världen över.”

Deras innovations- och attraktionskraft syns i hundratals patentskydd och att de har omsatt 3,72 miljarder kronor i 2022. De har attraherat totalt 20 miljarder kronor i finansiering och sysselsätter drygt 2000 personer världen över. Ett exempel är Surgical Science, som utvecklar simulatorer för kirurger, och ett annat är Cellink, som byggt biokonvergensgruppen Bico. De har stärkt den svenska konkurrenskraften på den internationella arenan.

– Tack vare resultaten har GU Ventures rankats bland topp 20 i världen. Med tanke på att vi är relativt små är det ett enastående resultat. Jag tror att vår styrka är vår kvalitet och långsiktighet, det viktigaste är ju trots allt att företagen klarar sig över tid, berättar vd:n Klementina Österberg.

Arbetet med hållbarhet är viktigt

Arbetet med hållbarhet är också viktigt för att GU Ventures ska kunna skapa attraktiva företag, vilka är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara. De senaste åren har GU Ventures även satsat på att skapa nya investmentbolag tillsammans med andra investerare och driver även riskkapitalkonferensen GoWest, som medfinansieras av EU och Västra Götalandsregionen. Syftet är att attrahera en internationell investerarkrets och det sker i samarbete med många andra organisationer i ekosystemet.

”Succé för GU Ventures företag vars kommersiella lösningar sprids världen över.”

– Det är en lång väg att gå för att nå kommersiell framgång och finansiella muskler är nödvändiga. Det gäller att få in tillräckligt med kapital för att kunna göra en verklig skillnad på en global marknad och att kapitalet är långsiktigt och uthålligt.

FAKTA om GU Ventures:
• GU Ventures startades 1995
• Helägt av Svenska staten
• Förvaltas av Göteborgs universitet
• 162 företag startade
• 15 är börsnoterade
• 81 företag i portföljen
• varav 39 i inkubatorn
• 20 miljarder kronor attraherat

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GU Ventures och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera