ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fordonsanalytikern om ZF:s Haldex-sorti: Man kan le lite åt det

  • Jörgen Durban, styrelseordförande i Haldex. Foto: Jonas Eng

Att ZF Friedrichhafen vill sälja hela sitt innehav i bromstillverkaren Haldex, bolaget som alla slogs om 2016, är nästan något att le åt menar fordonsanalytikern Hampus Engellau: ”Nu vill ingen köpa Haldex trots at det inte hänt så mycket”. 

ZF meddelade under torsdagskvällen att bolaget lägger ut sitt Haldexinnehav om 8,9 miljoner aktier i en accelererad placering med J.P Morgan som ansvarig mäklare. ZF har varit största ägare med 20 procent av kapitalet och rösterna. 

ZF köpte Haldex-aktierna i samband med en lång budstrid med tyska Knorr-Bremse och nederländska SAF-Holland 2016. Knorr-Bremse kom med vinnarbudet men affären stoppades av amerikanska konkurrensmyndigheter. Efter det har ZF och Knorr-Bremse båda varit storägare i bolaget med 20 procent respektive 15 procent av röster och kapital.

Det är sedan tidigare i år känt att ZF skulle behöva göra sig av med ägandet då ZF lagt bud på den amerikanska konkurrenten Wabco på 136,5 dollar per aktie. 

Hampus Engellau, fordonsanalytiker på SHB, tycker situationen är i det närmaste komisk: 

”Man kan ju le lite åt att vid en tidpunkt var samtliga inblandade aktörer inom branschen intresserade - nu vill ingen köpa Haldex trots att det inte hänt så mycket däremellan”.

Den intensiva budstriden var länge föremål för spekulation: varför var det så viktigt att ta över?

Enligt Hampus Engellau var huvudmotivet mest att låsa ut vanliga investerare.  

”ZF gjorde uppköpet som en ett långsiktigt strategiskt övervägande med mycket involverat, inte minst aktieägarnas pengar”.

Hampus Engellau ser det som osannolikt att Knorr-Bremse skulle köpa köpa ZF:s innehav – Konkurrensmyndigheten slog ju ned på Knorr-Bremses försök att ta över 2016.

ZF:s avsked kommer bli positivt för Haldex, menar Hampus Engellau. 

”När konkurrenter också är ägare i bolaget skapar det frågetecken kring kunder, speciellt de som man har båda tillverkarna som sina leverantörer. Så för bolaget är det positivt – med reservation för att vi inte vet vem som har köpt ZF:s aktier ”, avslutar Hampus Engellau. 

Den knepiga ägarsituationen är något Haldex styrelseordförande Jörgen Durban inte stuckit under stolen med. I pressmeddelandet uttryckte han sin glädje över ZF:s sorti:

”Man kan möjligen invända mot att det inte är Haldex eller styrelsens sak att ha synpunkter på ägarna, men sammantaget är känslan lite ”one down, one to go” i dag. Men dagens besked är definitivt ett steg i rätt riktning”, skrev Jörgen Durban förhoppningsfullt.

Även Haldex vd Helene Svahn lär jubla över avskedet. I en vd-intervju med Di i augusti i år beskrev hon ägarsituationen som ”inte optimal”. 

Haldex stängde torsdagshandeln på minus 1,2 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer