ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Haldex ordförande om storägarens uttåg: ”One down, one to go”

  • Jörgen Durban, styrelseordförande för Haldex. Foto: Jonas Eng

Haldex ordförande Jörgen Durban är påtagligt nöjd med att bolagets största aktieägare ZF Friedrichshafen lämnat besked om att de är på väg att sälja sitt innehav. Nu hoppas han på att kunna samarbeta med tyskarna för att hitta nya händer till aktieposten.

Under morgonen meddelade ZF Friedrichshafen att bolaget nu överväger att sälja sin 20-procentiga ägarpost i Haldex. Aktierna köpte det tyska bolaget under en uppmärksammad budstrid med landskollegan Knorr-Bremse och holländska SAF-Holland under 2016-2017. Knorr-Bremse kom med vinnarbudet men affären stoppades av amerikanska konkurrensmyndigheter. 

Både Knorr-Bremse och ZF har därefter blivit kvar som storägare i Haldex. Efter att ZF lade ett bud på Haldex amerikanska konkurrenten Wabco tidigare i år är Landskronabolagets ordförande glad, men inte förvånad, över att de är på väg bort från Haldex.

”Det är förstås positivt. Vi har tittat på de här frågorna mycket noggrant och vår uppfattning är att ZF måste sälja sitt innehav i Haldex för att få köpa Wabco. Jag tror att de gör samma bedömning och det är därför de lämnar det här beskedet i dag”, säger Jörgen Durban till Di.

Om ZF skulle haft kvar sina aktier efter Wabco-köpet skulle det inneburit att Haldex två största konkurrenter, Knorr-Bremse och ZF/Wabco, hade kontrollerat 30 procent av bolaget. Även med nuvarande ägarsituation, utan Wabco med i bilden, har Haldex haft problem.

”Den här ägarbilden stör vår verksamhet därför att vissa kunder, typiskt sett de stora OEM:erna (sluttillverkare), är oroliga över att våra stora konkurrenter får information bakvägen kring vad de gör”, säger Jörgen Durban.

Att Knorr-Bremse, som alltså redan äger knappt 15 procent av Haldex, skulle köpa ZF:s aktiepost ser Jörgen Durban som otänkbart med tanke på konkurrenssituationen.

”De har försökt köpa Haldex en gång och misslyckades kapitalt därför att konkurrensmyndigheterna hade allvarliga invändningar. Det var enbart det som spelade in. Ingenting har förändrats. Min bedömning är att det är omöjligt för Knorr-Bremse att försöka ta över Haldex”, säger han.

Haldex-ordföranden räknar i stället med att Haldex och ZF tillsammans kommer att arbeta för att aktierna placeras på ”bäst möjliga sätt”.

Vad är bästa möjliga sätt? Vill ni få in mer institutionella ägare?
”Man kan tänka sig många lösningar. Men det är klart att vi måste bredda det institutionella ägandet i Haldex. Det var många institutioner som försvann för två år sedan. Vi har en spännande utveckling där vi håller på att effektivisera vår existerande rörelse och sen har vi ny teknik som är synnerligen intressant. Vi kommer givetvis att behöva ägare som har förståelse för detta och är långsiktiga”, säger Jörgen Durban.

I ett pressmeddelande senare på torsdagen skriver Haldex mer uttalat att bolaget föredrar en ägare med koppling till industrin eller branschen.

”Vi välkomnar självklart även institutionella investerare men ska man problematisera en smula så riskerar en uppdelning av ZFs innehav på flera händer att leda till att Knorr-Bremse blir vår störste ägare. Det vore olyckligt eftersom våra kunder ju även ser det bolaget som en av Haldex huvudkonkurrenter”, säger han.

Även i pressmeddelandet uttrycker Jörgen Durban sin glädje över ZF:s uttåg.

”Man kan möjligen invända mot att det inte är Haldex eller styrelsens sak att ha synpunkter på ägarna, men sammantaget är känslan lite ”one down, one to go” i dag. Men dagens besked är definitivt ett steg i rätt riktning”, avslutar Jörgen Durban.

Tidigare under veckan meddelade Haldex att bolaget polisanmält en tidigare anställd misstänkt för att ha läckt känslig information till en tung aktör på finansmarknaden. Att ZF skulle haft någon inblandning i detta tror inte Jörgen Durban på.

”Det tror jag inte. Att vi reagerade där är att vi är måna om att bevara Haldex integritet. Så här får man inte göra”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer