ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Haldex ordförande jublar efter att en av två bromsklossar lämnat

  • Foto: Jonas Eng

Haldex ordförande Jörgen Durban kallar storägaren ZF Friedrichshafens försäljning av sitt innehav en ”tidig julklapp”. Nu hoppas han att Haldex andra tyska storägare ska dumpa sina aktier.

Under förra veckan meddelade tyska fordonsunderleverantören ZF Friedrichshafen sin avsikt att sälja sitt 20-procentiga innehav i Haldex som man köpte på sig under budstriden med landskollegan Knorr-Bremse för några år sedan. Haldex ordförande Jörgen Durban är nöjd över att de nu verkställt sin ambition:

”Kalla det gärna en tidig julklapp till både Haldex och våra kunder”, uppger han i ett pressmeddelande.

Nu hoppas han att Knorr-Bremse, som nu blir största ägare i Haldex med närmare 15 procent av aktierna, ska göra likadant.

”Om man får önska sig ytterligare en, är det naturligtvis att Knorr-Bremse nu ska låta sig inspireras av beskedet och påbörja processen att även sälja sin andel”, säger han.

På kort sikt tror Haldex att torsdagens försäljning innebär att flera dörrar till strategiska samarbeten öppnar sig. ZF:s besked kommer vid en närmast optimal tidpunkt enligt Jörgen Durban.

”Faktum är att Haldex har ett teknikförsprång på vissa områden kopplade till teknikskiftet. Men att en och samma ägare haft intressen i två konkurrerande aktörer på bromsmarknaden har gjort att vi inte fullt ut ansetts som en långsiktig partner för flertalet kunder, eftersom vår kanske till och med omedelbara framtid upplevts som osäker”, säger Haldex-ordföranden.

Det står ännu inte klart vilka som köpt ZF post och Haldex vill inte spekulera i det.

”För både oss och kunderna är det viktigare att ZF lämnar än att Haldex får en 'perfekt' ägarsituation. Men ambitionen på sikt är naturligtvis att få Knorr-Bremse att lämna. Jag kommer därför redan nästa vecka sätta mig ned med våra juridiska rådgivare för att se vilka medel vi förfogar över”, säger Jörgen Durban.

Haldex-aktien backar 6,9 procent efter ZF:s försäljning. Priset blev 50 kronor per aktie, en rabatt på 16 procent jämfört med torsdagens stängningskurs 59,30 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer