ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Haldex föll kraftigt efter storägaren ZF:s uttåg

  • Jörgen Durban, styrelseordförande för Haldex. Foto: Jonas Eng

Breda OMXSPI sjönk under eftermiddagen och stannade på knappt minus 0,1 procent på nivån 629,90. Storbolagsindex OMX30 steg över 0,1 procent till nivån 1,667.23. 

Haldex föll 10 procent sedan fordonsunderleverantörens ena tyska storägare ZF Friedrichshafen sålt sitt innehav med 16 procents rabatt mot torsdagens stängningsnivå. Haldex är nöjda, men vill även att den andra tyska storägaren Knorr-Bremse från budstriden 2016 säljer sina Haldex-aktier. 

Bland storbolagen toppade det defensiva bolaget Tele2 med 2 procent upp.  Även Ericsson slutade 2 procent upp. 

Bankerna gick inte synkroniserat, bäst gick det för SEB som avancerade 1,7 procent. Swedbank slutade på 0,3 procent medan SHB stannade 0,2 procent upp. 

Dagens förlorare var skogsbolaget SCA som föll 2,1 procent, tätt följt av mätteknikbolaget Hexagon som stannade på minus 2 procent och kullagerjätten SKF som sjönk 1,5 procent.  Vill du veta mer om dessa bolags framtid rekommenderar Di den här artikeln.  

På de övriga handelsplatserna dominerade Saltx, som utvecklar energilagringsteknik, och som i torsdags kommunicerade om ”mycket lovande” testresultat som fick aktien att stiga 53 procent. På fredagen steg aktien ytterligare 32 procent.

Mips presenterade nya mål för 2025 tillsammans med en ny strategi. Hjälmteknikföretaget belönades tidigare under dagen med en uppgång på drygt 2 procent med slutade 4,1 procent ned. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer