1515
Annons

H&M har fortfarande cirka 1.800 butiker stängda

Foto:Maja Suslin/TT

Antalet tillfälligt stänga butiker inom H&M-gruppen på grund av coronapandemin ligger kvar på cirka 1.800 stycken, samma nivå som för en vecka sedan.

Innehåll från FlasheyeAnnons

”Extra ögon” larmar om oförutsedda händelser innan de sker

Den så kallade lidartekniken har tidigare varit dyr och avancerad - men nu ska den göras tillgänglig för alla. Sensorer som ser avvikelser som människor har svårt att upptäcka, som fungerar lika bra i mörker som i dagsljus och dessutom inte inkräktar på integriteten kommer snart vara vardag i flera branscher, menar Flasheyes vd och grundare Ulf Lindström.

Sensorerna skannar sin miljö med tusentals mätningar och skapar en 3D-modell. De kan ”se” volymer, former och avstånd, däremot kan den inte identifiera personer. När priserna nu sjunker ser Flasheye möjligheten att fler ska kunna använda den smarta tekniken.

– Vi vill demokratisera tekniken. Den gör som mest nytta när vem som helst kan ha råd med den, sätta upp och drifta den, säger Ulf Lindström, vd och grundare.

Inom kort kommer Flasheye lansera ett teknikpaket till aktörer inom säkerhetsbranschen där kunden smidigt kan installera och anpassa tekniken i sina befintliga system. Det följs av en liknande lösning för industrin. 

Hindrar olyckor och produktionsstopp

Många industrier använder fortfarande videokameror för att övervaka produktionen. En teknik som har funnits länge och har begränsningar.

– Det mänskliga ögat har inte möjlighet att se mindre avvikelser. Sensorerna fungerar som extra ögon och larmar direkt om något håller på att hända. Då undviker man kostsamma produktionsstopp, säger Ulf Lindström. 

Brett användningsområde

Inom en snar framtid spår Ulf att tekniken även kommer att appliceras i flera branscher, bland annat i vården, i trafiken och på byggarbetsplatser. 

– 3D-bilden visar volymen och dess rörelse och riktning, inga kläder eller ansiktsdrag. Säkerheten förbättras när rörliga föremål kan vara synliga och följas utan att det inkräktar på integriteten.

Om Flasheye: 

Flasheye grundades 2019 av Ulf Lindström med lång bakgrund inom industrin, där felhändelser som inte upptäcks i tid kan få förödande konsekvenser. Större tillgänglighet av avancerad teknik med hög kapacitet ger nytta i både industrin och samhället 

Läs mer på flasheye.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flasheye och ej en artikel av Dagens industri

SEB:s seniorekonom: ”Britterna gör allt för att sätta krokben för sig själva”

Storbritanniens premiärminister Liz Truss och SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist
Storbritanniens premiärminister Liz Truss och SEB:s seniorekonom Robert BergqvistFoto:Frank Augstein, Jesper Frisk

Stora skattesänkningar, trots alla varningar om att det blir bensin på inflationsbrasan och hotande finanskris.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss leker med elden, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist

När institutioner som Internationella valutafonden, IMF, vänder sig direkt till ett land för att rikta en skarp varning, ja då är det riktigt illa, konstaterar Robert Bergqvist på SEB.

”Det är väldigt unikt. IMF säger till Storbritannien 'ta tillbaka förslaget om skattesänkningar'.”

Liz Truss förslag om stora skattesänkningar på 45 miljarder pund (551 miljarder kronor) har satt hela finansmarknaden i Storbritannien i gungning.

”Britterna gör allt för att sätta krokben för sig själva.”

Robert Bergqvist pekar på flera anledningar till att Storbritanniens ekonomi är extra sårbar. Ekonomin har inte hämtat sig från brexit ännu, och nu råder kostnadskris och inflation som slår hårt mot Storbritannien. Men också den starka dollarn mot pundet eldar på inflationen där.

”Många länder är i ett svårt läge, men Storbritannien är särskilt utsatt”, säger Bergqvist.

Som om detta inte fanns föreslår nu den nya brittiska regeringen skattesänkningar och stimulanser, åtgärder som går helt på tvärs mot penningpolitiken. Sänkta skatter eldar på inflationen, dessutom träffar de dem som har det allra bäst ställt.

”Att man kan vara så tondöv, det är mycket märkligt.”

Den brittiska centralbanken Bank of England försöker förtvivlat hindra landets ekonomi från att krascha, med stora stödköp av statsobligationer och deklarationer om att räntan kan höjas precis så mycket som krävs.

Det får återverkningar även utanför de brittiska gränserna, och påverkar hela det globala finansiella systemet, förklarar Bergqvist. Så nog har vi anledning att vara oroliga även här, konstaterar han.

”Hon leker med elden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera