ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SEB tar på sig aktiemissen: ”Har skett utan Rickard Gustafsons vetskap”

  • Rickard Gustafson
  • Foto: Amanda Lindgren
  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Telias styrelseledamot, tillika vd för SAS, Rickard Gustafson bröt mot insynsreglementet när han i början av oktober köpte 3.600 aktier i teleoperatören – mitt under bolagets stängda period.

Men på onsdagseftermiddagen lade sig Rickard Gustafsons bank platt och tog på sig misstaget.

”SEB handlat aktier i Telia utan Rickard Gustafsons vetskap”, säger SEB:s presschef Frank Hojem.

Enligt en insynsrapportering till Finansinspektionen köpte Rickard Gustafson den 4 oktober 3.625 aktier i Telia där han har suttit som styrelsemedlem sedan vårens bolagsstämma. Köpet gjordes till kursen 43:76 kronor och summerades därmed till 159.000 kronor.

Men aktieköpet är ett brott mot insynsreglementet. Personer i ledande ställning i börsbolag får inte genomföra transaktioner i finansiella instrument, såsom aktier, under en period på 30 dagar innan innan en delårsrapport släpps. Eftersom Telia presenterar sin rapport för det tredje kvartalet den 17 oktober genomfördes köpet med god marginal inom den ”förbjudna” perioden.

Men Rickard Gustafson ska fram tills i dag ha varit helt ovetandes om köpet. I stället tar hans bank, SEB, på sig fadäsen.

”Rickard Gustafson är kund hos oss och har ett diskretionärt förvaltningsskap. I samband med att han blev styrelseledamot i Telia så missade vi att uppdatera den informationen. Därför har SEB handlat aktier i Telia utan Rickard Gustafsons vetskap”, säger SEB:s presschef Frank Hojem till Di.

 Rickard Gustafson SEB i våras om sin nya roll i Telia, men den mänskliga faktorn ligger bakom att listorna inte har uppdaterats på rätt sätt.

Rickard Gustafson ska under onsdagen, i enlighet med gällande regler, ha rapporterat in aktieköpet till Finansinspektionen.

”Det är bankens ansvar att det här har skett, inte Rickard Gustafsons”, säger Frank Hojem.

SEB meddelar att man nu ser över sina rutiner för att något liknande inte ska kunna hända igen.

Di erfar att Rickard Gustafson är en av huvudkandidaterna att ta över vd-posten i Telia efter Johan Dennelind som sade upp sig för två månader sedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer