ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Gruvjätten missar målet när kärnverksamheten sviker

Det schweiziska gruv- och råvaruhandelsjätten Glencore gör sin sämsta tradingvinst på fem år i kölvattnet av korruptionsanklagelser och amerikanska ryssanktioner. Samtidigt meddelar Glencore, som länge varit stora inom kol, att bolaget ställer om mot hållbar energi.

Rörelseresultatet för bolagets tradingverksamhet sjönk under 2018 med 17 procent till 2,4 miljarder dollar, 22 miljarder kronor, vilket även landar under bolagets två månader gamla prognos. Det är den lägsta noteringen sedan 2013 och ett tungt resultat för bolaget som traditionellt förlitat sig på sin säljkapacitet, skriver Bloomberg News. 

Glencore beskriver vinstbesvikelsen som en följd av en svagare marknad för kobolt och aluminium, men i rapporten kan noteras sämre resultat för flera av bolagets handelsvaror, däribland energi som backar 25 procent.

Det totala rörelseresultatet (ebitda) för helåret ökade med 8 procent till 15,8 miljarder dollar, vilket är knappt 3 procent under Bloomberg Datas snittestimat. I samband med rapporten meddelas även att bolaget lanserar ett återköpsprogram av egna aktier om 2 miljarder dollar. 

Efter påtryckningar från tunga investerare har Glencore, som bland annat är känt för investeringar i produktion av kol, beslutat att stoppa vidare expansion inom affärsområdet. 

”Som ett av världens största, diversifierade gruvbolag har vi en nyckelroll i att möjliggöra en omställning till en koldioxidsnål ekonomi”, skriver bolaget i rapporten.

Glencore lovar därmed att inte göra några ytterligare investeringar i kolindustrin som leder till att öka den örväntade produktionsnivån för 2019 om 145 miljoner ton.

Bolaget kan lägga ett tufft 2018 till handlingarna som bland annat har kantats av korruptionsanklagelser kopplat till bolagets koboltverksamhet i Demokratiska republiken Kongo, samt sanktioner mot Glencores ryska intressebolag, aluminiumproducenten Rusal.

Glencores aktie är ned över 20 procent på Londonbörsen på ett år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies