ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Grumlade utsikter för handelssamtal tynger New York i öppningen

  • Foto: Richard Drew

De ledande amerikanska börserna inleder fredagens handel på minussidan efter att kommentarer från Kina grumlat förhoppningarna om fortsatta handelssamtal.

Elbilstillverkaren Tesla backar 3,6 procent på uppgifter om besparingsplaner.

Besked från USA på fredagseftermiddagen om att införandet av biltullar skjuts upp i minst 180 dagar fick ett positivt utslag i terminerna och dämpade nedgången något. 

Dock inleder de ledande indexen i negativt territorium. S&P 500 öppnar ned 0,8 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex backar omkring lika mycket.

Den kinesiska regeringen har de senaste dagarna signalerat en ovilja att återuppta handelssamtalen med USA. Bland annat har en talesperson för kinesiska handelsdepartementet sagt att USA:s tullutspel förra veckan och hot om ytterligare åtgärder resulterat i ett allvarligt bakslag för förhandlingarna.

På fredagen togs också Trumpadministrationens restriktioner mot kinesiska Huawei och 68 partnerbolag i bruk, vilket sänkte humöret på den kinesiska techbörsen. 

Oron kring handelsavtalen påverkade teknikjätten Apple vars aktie sjönk 1,2 procent i öppningshandeln. Instinet har sänkt riktkursen med hänvisning till att handelskonflikten sannolikt kommer att tynga Apple på kort sikt. 

Elbilstillverkaren Tesla handlas ned 3,6 procent i öppningshandeln. Vd Elon Musk har enligt uppgifter på Market Watch informerat anställda om att bolaget ska sänka kostnaderna ytterligare. 

Deere, som bland annat konkurrerar med Volvos anläggningsmaskinsdivision (CE), sjönk 3,6 procent i den inledande handeln efter att ha sänkt sina helårsprognoser för både försäljning och resultat. USA:s handelskonflikt med Kina har bland annat orsakat stora efterfrågeunderskott för sojabönder vilket har gröpt ur investeringsviljan i lantbruksindustrins maskinparker. 

Halvledarbolagetet Applied Materials stiger däremot 4,3 procent efter att resultatet slagit de neddragna förväntningarna.

På fredagens fortsatta agenda återstår statistik över ledande indikatorer och Michiganindex som kommer klockan 16.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies