ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Goldman-toppen indragen i malaysisk jätteskandal

Lloyd Blankfein, mannen som ledde investmentbanken Goldman Sachs i över ett decennium och som lämnar ordförandeposten till årsskiftet, har dragits in i den gigantiska skandalen kring den malaysiska fonden 1Md. Det rapporterar bland annat Wall Street Journal.

Det har sedan tidigare stått klart att Goldman Sachs var djupt insyltade i skandalen runt 1Malaysia Development, 1MD, som började rullas upp för tre år sedan.

I centrum för skandalen står investeraren Jho Low och två medarbetare på Goldman Sachs som nu anklagas för att ha hjälpt till att svindla flera miljarder dollar via fonden. Tim Leissner, tidigare toppchef för Goldmans verksamhet i Sydostasien, erkände på flera punkter i augusti.

I veckan har det också avslöjats att Lloyd Blankfein, mångårig vd och avgående styrelseordförande för Goldman Sachs, deltagit i två möten med Malaysias dåvarande premiärminister Najib Razak där även Jho Low närvarade och där 1MD diskuterats. Det rapporterar bland annat Wall Street Journal med hänvisning till källor med insyn i mötena.

Ett av mötena ägde rum 2013, efter att Goldman Sachs egen complianceavdelning varnat för att göra affärer med Jho Low.

En talesperson för Goldman Sachs uppger för Wall Street Journal att Lloyd Blankfein inte har något minne av att ha mött den anklagade investeraren. Tidningen uppger att det inte finns något i nuläget som indikerar att Lloyd Blankfein kände till varningarna om Jho Low.

I samband med ett offentligt framträdande förra veckan skyllde Lloyd Blankfein Goldman Sachs inblandning i skandalen på de två medarbetarna enligt Wall Street Journal.

Under fredagen rapporterar dock bland annat Financial Times att Tim Leissner i vittnesmål uppgett att det var rutin på banken att dölja betänkligheter för anställda som ansvarade för regelefterlevnad.

Det amerikanska justitiedepartementet utreder fortfarande Goldman Sachs roll i den malaysiska skandalen. Investmentbanken deltog i tre obligationsauktioner mellan 2012 och 2013 som drog in totalt 6,5 miljarder dollar till 1MD. Mer än hälften av detta ska ha svindlats av Jho Low enligt amerikanska myndigheter. Goldman Sachs uppges ha tjänat 600 miljoner dollar på affärerna.

Lloyd Blankfein är en av Wall Streets mest seniora och profilstarka bankchefer. han tog över rodret på Goldman Sachs 2006 efter att företrädaren Hank Paulson utsetts till finansminister av den dåvarande presidenten George W. Bush och avgick som vd först i oktober i år. han väntas lämna ordförandeposten vid årsskiftet.

Goldman Sachs faller något mer än finanssektorn i stort i den sena fredagshandeln, ned 1,7 procent samtidigt som delindex för sektorn är ned 1,2 procent och storbolagsindex S&P 500 backar knappt 1,3 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies