ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Goldman Sachs skyller svagt resultat på investeringar i Uber och Wework

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs räkenskaper för det tredje kvartalet tog stryk av flera av bankens egna aktieplaceringar. Ubers, Tradewebs och Avantors kursutvecklingar har varit usla och Weworks börsplaner kollapsade, vilket förmodligen ledde till en stor nedskrivning.

Goldman Sachs egna innehav noterades för det sämsta kvartalet på mer än tre år i kvartalet som rapporterades på tisdagen.

Banken har också mest troligt fått ta ned värdet på det uppskattade värdet på innehav i det utskrattade kontorshotellbolaget Wework. I upprinnelsen till den nu avbrutna noteringsprocessen uppskattade Goldman värdet på Wework till 61-96 miljarder dollar i en pitch för bolaget i våras, enligt vad Financial Times rapporterade vid tidpunkten. 

När externa rådgivare senare kopplades in rasade värderingen till runt 10 miljarder dollar efter att en rad oegentligheter upptäckts i bolagsstrukturen.

Innehaven i Uber (-30 procent i tredje kvartalet), Tradeweb och Avantor (båda runt -20 procent) utgör 55 procent av bankens offentliga aktieportfölj, enligt kalkyleringar som Morgan Stanleys bankanalytiker Betsy Graseck gjort. Utöver dessa finns också innehavet i Wework, som uppskattats till 1,4 procent av kontorshotellbolaget.

Investmentbanken redovisade också en större minskning från avgifter än analytiker väntat sig, 15 procent lägre än samma kvartal i fjol och det svagaste sedan vd David Solomon tillträdde.

Intäkterna från rådgivning i samband med börsnoteringar väntas dock öka i kommande kvartal, skriver nyhetsbyrån. Bland annat finns Goldman Sachs med i bilden kring noteringen av statliga oljebolaget Saudi Aramco, som närmar sig börsen mot slutet av året. 

Oljejätten väntas nå den högsta noteringen någonsin och samtidigt lätta på plånbokslädret rejält: Den totala avgiftsdelen till investmentbankerna har uppskattats till omkring 450 miljoner dollar.

Goldman Sachs redovisade ett justerat resultat per aktie på 4:79 dollar för det tredje kvartalet, mot väntade 4:86, enligt Bloomberg News snittprognos. Fjolårets jämförbara resultat var 6:28 dollar.

Goldman Sachs-aktien handlades ned med 3 procent i den amerikanska börsöppningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer