1515
Annons

Goldman Sachs höjer Swedbank till neutral – här är dagens rekar

Goldman Sachs plockar bort säljstämpeln från storbanken Swedbank, medan SEB sänker teknikkonsulten Sweco till behåll.

Gårdagens rapportvinnare får höjda riktkurser.

Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

Fingerprints vd: Lageruppbyggnad påverkar mer än man trott

Fingerprints vd Christian Fredrikson.
Fingerprints vd Christian Fredrikson.Foto:patrik Olsson

Fingerprint Cards försäljning kommer fram till och med det första kvartalet 2023 att påverkas av situationen i marknaden med uppbyggda lagernivåer i hela ekosystemet. 

”Lageruppbyggnaden är kraftfullare än vad vi tidigare bedömde”, säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, efter att bolaget på morgonen uppgett att det avser göra en emission om 300 miljoner kronor för att hantera situationen.

”När försäljningen i Kina stoppades kraftfullt under ett kvartal påverkades hela kedjan. På 24 timmar gick det från en situation med supply-begränsningar till en situation med begränsningar i efterfrågan”, säger han.

Efter en period av komponentbrist i marknaden, där hela kedjan generellt sett byggde lager för att säkra leveranser, kom Kinas covid 19-relaterade nedstängning under det andra kvartalet.

Christian Fredrikson förklarar att det är fyra nivåer av lager i ekosystemet som har byggts upp. OEM-tillverkarnas försäljningskanaler är fulla av färdiga mobiltelefoner, modulhusen har lager som ska gå in i fabriker, distributörerna har sensorlager som ska in i modulhusen och Fingerprint Cards självt har lager på så kallade wafers (halvledarplattor). 

Fingerprint Cards stoppade sina egna inköp redan i början av april, men dessa inköp görs ett halvår i förtid. 

”Vi hade redan beställt över sex månaders inköp av chip, så när försäljningen i Kinamarknaden stoppades är det fortfarande sex månaders supply som rullar in, efter det börjar vi komma in på våra förråd. Våra lager kommer att gå upp i det tredje kvartalet, jämfört med andra kvartalet för att sedan börja gå ned”, säger Christian Fredrikson.

Han påpekar i sammanhanget att Fingerprint Cards i slutet av mars var i ett läge med relativt låga lagernivåer och uppger att bolaget därmed befinner sig i ett ”bättre läge” än sina konkurrenter och den generella situationen i ekosystemet.

Vad gäller efterfrågan i Kinamarknaden generellt sett väntas den gradvis förbättras och inte visa en totalt kollaps som den som sågs under det andra kvartalet, menar Fingerprintchefen. Under det första halvåret 2022 minskade leveranserna av mobiltelefoner i Kina, enligt China Academy of Information and Communications Technology (CAICT).

Var det botten vi såg i det andra kvartalet?

”Vi kan inte säga när botten är nådd, men vi ser att det successivt blir bättre. Vi vet att det är temporärt, men effekten av de uppbyggda lagren kommer att påverka andra halvåret och första kvartalet nästa år innan vi kommer ned på mer normala lagernivåer”, säger han.

För helåret 2022 är bedömningen att den globala mobiltelefonförsäljningen går ned minst 10 procent, och med mycket mer än så i Kina som är Fingerprints överlägset största marknad. 

”Vi förväntar oss en marknad på ungefär samma nivåer nästa år och vi har inte tappat marknadsandelar överhuvudtaget”, säger han.

Under andra kvartalet initierade Fingerprint Cards ett åtgärdsprogram som ska minska rörelsekostnaderna med cirka 20 procent och förväntas få full effekt under det fjärde kvartalet 2022. 

Behöver ni vidta ytterligare åtgärder?
”Vi uttalar oss inte i förtid om det, men vi ser att åtgärderna vi har gjort var kraftfulla och snabba. Samtidigt ser vi att våra nya områden växer och emissionen vi gör är också för att kunna växa i de här områdena.”       

På den positiva sidan nämner Fingerprint Cards att den tidigare situationen med komponentbrist, som ledde till högre inköpspriser, nu har förbättrats. Här ser bolaget ”goda möjligheter” att sänka kostnaderna för sålda varor.

Vid 11-tiden hade Fingerprints aktie backat med nära 14 procent till 5:20 kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera